Veus expertes analitzen en la Universitat si el feminisme és compatible amb les religions

  • Equality Unit
  • June 5th, 2019
 
Cartell
Cartell

Debatre quin paper juguen les dones en les religions, les limitacions que aquestes han imposat al gènere femení per a un desenvolupament en igualtat amb els homes, si les religions estan dominades pel patriarcat o si es pot compaginar ser feminista i creient són algunes de les qüestions que es traslladaran al Cicle de Debats ‘La Nau de la Igualtat’. Aquestes seran tractades en una nova sessió amb el debat ‘És compatible el Feminisme i les Religions?’ el dimecres 5 de juny en el Paranimf de la Universitat de València a partir de les 18 hores.

A l’acte intervenen Montserrat Escribano Cárcel, teòloga i filòsofa; Mimunt Hamido Yahia, coordinadora de la iniciativa ‘No Nos Taparan’; Meriam Barouni Barouni, treballadora social en CEAR i portaveu del Centre Islàmic de València;

Raquel Ortiz, coordinadora de València Laica; i la periodista Lola Bañón Castellón que moderarà el debat.

Montserrat Escribano Cárcel és doctora en Filosofia per la Universitat de València i Llicenciada en Teologia i en Humanitats. Professora de l'Institut Superior de Ciències Religioses (ISCR) a la Facultat de Teologia ‘Sant Vicent Ferrer’, és integrant de la Junta directiva de la European Society of Women Theological Research, de la Junta directiva de l'Associació de Teòlogues Espanyola i sòcia de la College Theology Society en EE. UU. Pertany al Grup d'Investigació en Bioètica de la Universitat de València, és membre de l'equip de formació de Càrites diocesana de València; de la Coordinadora del Fòrum Cristianisme i Mundo de Hoy, així com del Consell de redacció d’Església Viva.

Mimunt Hamido Yahia va ser apàtrida fins als 18 anys. A partir d'aquesta edat s'estableix en la Península, on estudia hostaleria. Ha viscut a Andalusia, Madrid, Aragó i Catalunya, França i Anglaterra i actualment viu a Istanbul, on dirigeix tallers de cuina mediterrània i segueix desenvolupant el seu activisme a favor del laïcisme i el feminisme. Musulmana de naixement i exmusulmana per elecció. És vocal de l'associació MediterráneoSur (M'Sud), vicepresidenta de l'Observatori Wassyla Tamzali i en 2018 va obrir el blog NoNosTaparán (nonostaparan.org), un fòrum d'expressió de dones magrebines que s'enfronten a la imposició cada vegada més general de la ideologia islamista.

 

Meriam Barouni Barouni és treballadora social en CEAR (Comissió espanyola d'ajuda al refugiat), responsable de relacions institucionals i portaveu del Centre Cultural Islàmic de València. Feminista i activista per la defensa dels drets humans, contra els delictes d'odi i islamofòbia i docent en matèria de gestió de la diversitat religiosa. 

Raquel Ortiz pertany a la Junta Directiva d'Europa Laica des de 2012, des d'on ha creat el grup de treball Laïcisme i feminisme. És coordinadora de l'Agrupació València Laica des del 2012. També pertany a la Coordinadora feminista de València. Ha participat en fòrums internacionals (Londres, Montevideo, Paris) sobre La Llibertat de Consciència i el Laïcisme com a dret humà fonamental. 

Lluitadora antifranquista des dels anys 70, es va llicenciar en Història en la Universitat de València dedicant-se posteriorment a la docència durant 35 anys en instituts de secundària.

Entre els objectius perseguits amb els debats de ‘La  Nau de la Igualtat’ destaca el fet de polemitzar sobre els elements de debat claus en el pensament feminista, amb la finalitat d'avançar per aconseguir posicions més consensuades que afavorisquen la lluita i les conquestes socials en matèria d'igualtat. Les taules de debat són sens dubte un marc idoni per a fomentar la reflexió i el diàleg.  

Des de setembre de 2016 el Paranimf ha acollit diversos debats de ‘La Nau de la Igualtat’ i ha tractat entre d’altres la prostitució, els ventres de lloguer, la custòdia compartida, la maternitat o la quarta onada del feminisme després del 8M.

 

Lliurament Premis Olga Quiñones

En l’acte està previst el lliurament dels Premis Olga Quiñones en la seua cinquena edició per als millors TFG, TFM i tesis doctorals en matèria d’igualtat entre dones i homes.

L’entrada al debat és lliure i l’aforament limitat a la capacitat de la sala.

More information: