Vicent Flor presenta a La Nau el seu llibre, que analitza la relació entre el futbol, les identitats col·lectives i el poder

  • Office of the Vice-Principal for Culture and Society
  • September 23rd, 2020
 
Coberta del llibre de Vicent Flor.
Coberta del llibre de Vicent Flor.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València va acollir dimarts, dia 22 de setembre, a les 19 hores, la presentació del llibre ‘Nosaltres som el València. Futbol, poder i identitats’ (Afers, 2020), de Vicent Flor. En aquest acte, que va tenir lloc al Paranimf, va comptar amb les intervencions de l’autor; la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mònica Oltra; el vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València, Antonio Ariño, i l’editor Vicent Olmos. Per a complir les condicions sanitàries derivades de la Covid-19, les places van ser restringides i es va requerir inscripció a través de reservesnau@uv.es.

Atés la resposta, el debat també va poder seguir-se en streaming a través de MediUni de la Universitat de València fent clic ací

El llibre analitza la relació entre el futbol i les identitats col·lectives i el poder, amb un èmfasi en la societat valenciana i, en concret, en el València CF. No està, doncs, destinat només als seguidors d’aquest club o d’un altre. En les seues pàgines s’analitza la capacitat del futbol per a identificar molta gent molt diversa, l’ús que en fan els nacionalismes i, en particular, l’espanyol, la construcció del Reial Madrid i del Barça com els grans referents de la Lliga espanyola, la identitat dels principals clubs valencians com el Castelló, el Vila-real, l’Hèrcules, l’Ex i el Llevant, la identificació del València com el «gran club valencià», l’“hooliganisme” i l’extrema dreta , la deriva del futbol «modern» i algunes coses més. Escrit amb un to divulgatiu, el llibre mostra que el futbol no el juguen només onze contra onze, sinó milions de persones que s’identifiquen amb clubs, jugadors o maneres de jugar.

Vicent Flor (València, 1971) és aficionat al futbol i al València CF des de menut. Més tard es va llicenciar en Ciències Polítiques i en Antropologia Social i Cultural, i es va doctorar en Sociologia. Va treballar de gestor cultural al MuVIM de 1998 a 2015. Des de 2000 és professor de la Universitat de València  (ara en excedència) i des de 2015, director de la Institució Alfons el Magnànim. En Afers també ha publicat ‘Noves glòries a Espanya. Anticatalanisme i societat valenciana’ (2011), ‘Societat anònima. Els valencians, els diners i la política’ (2015) i el volum col·lectiu ‘Va nàixer i identitats. Pensar el País Valencià’ (2013).