FORTHEM, l'aliança d'universitats europees liderada per la UV, es reforça

  • Vicerectorat d'Innovació i Transferència
  • 27 de setembre de 2021
 
FORTHEM, l'aliança d'universitats europees liderada per la UV, es reforça
Imatge de l'encontre

L'Aliança d'Universitats Europees FORTHEM reforça la seua xarxa amb les alcaldies i cambres de comerç de les ciutats universitàries, i dóna la benvinguda a nous socis. També ampliarà la seua xarxa a universitats de Noruega i Romania, construint noves relacions i millorant l'intercanvi també a nivell de les ciutats i cambres de comerç.

El 22 i 23 de setembre es van reunir a Magúncia les set universitats que formen part de l'aliança FORTHEM, un dels primers i més potents consorcis de la iniciativa Universitats Europees Erasmus Plus.

A la trobada van assistir representants de les set universitats del consorci (València, Magúncia, Dijon, Palerm, Riga, Jyväskylä i Opole), més els alcaldes i els presidents de les cambres de comerç de les seues respectives ciutats o regions.

L'alcalde de València, Joan Ribó, i el vicepresident primer de la Cambra de Comerç de València, Vicente Folgado, van acompanyar i van donar el seu total suport a la Universitat de València, la representació de la qual va ostentar el vicerector d'internacionalització i cooperació Carles Padilla, per delegació de la rectora María Vicenta Mestre.

En una carta enviada al rector de la Universitat de Magúncia, Mestre es va congratular del progrés de l'Aliança i afirmava: “Cap altre projecte en les nostres universitats ha posat en contacte a tanta gent de tota Europa, ja siga en escoles d'estiu, cursos en línia, pràctiques, grups d'investigació o en col·laboració a nivell administratiu. Actualment, més de 500 persones en el conjunt de les universitats estan implicades en el projecte, que té uns ambiciosos objectius, com posar en marxa titulacions dobles i conjuntes, una acadèmia digital compartida, avançar cap a una administració sense papers o mobilitzar en un futur pròxim al 50% del nostre estudiantat, entre altres”.

L'Aliança FORTHEM no es reunia físicament des d'octubre de 2019, data en què va celebrar l'arrancada del projecte a València, a partir d'una invitació de la pròpia rectora Mestre.

"Estem molt contents d'haver pogut per fi saludar de nou a tots els socis de la nostra Aliança d'Universitats Europees FORTHEM, i també als socis fora de l'àmbit universitari, ací a Magúncia. A causa de la pandèmia, l'esdeveniment només s'ha fet possible ara. Per tant, estem més agraïts d'haver tingut l'oportunitat de reunir-nos aquests últims dies. Aprofitem aquesta oportunitat per a donar la benvinguda a dos nous membres de FORTHEM i, al mateix temps, promoure la interacció a nivell de l'administració de la ciutat i la cambra de comerç ", va dir en el discurs de benvinguda el Georg Krausch, rector de la Universitat Johannes Gutenberg de Magúncia (JGU).

Els representants dels ajuntaments, cambres de comerç i de les set universitats van signar conjuntament una declaració de compromís de col·laboració pel desenvolupament de la ciència, la investigació, l'educació i el desenvolupament sostenible en cooperació entre totes les regions.

FORTHEM és una de les 41 xarxes universitàries finançades per la Comissió Europea en el marc del programa ERASMUS +. L'Aliança  té un pressupost actual per part de la Comissió Europea de 5 milions d'euros i està previst que en la seua futura pròrroga per al període 2022-2027 ascendisca a un total de 24 milions.

Nous socis de FORTHEM en el nord i sud-est d'Europa

L'Aliança FORTHEM ha convidat a dos nous membres: la Universitat de Agder a Noruega i la Universitat Lucian Blaga de Sibiu a Romania. La xarxa FORTHEM ha signat una carta d'intenció amb totes dues universitats preparant la seua filiació de ple dret. Els futurs nous socis van presentar les seues candidatures en la reunió de l'Aliança i es van comprometre a una col·laboració estreta a partir de 2022 si eren acceptats. "Tenim moltes ganes de conéixer i treballar amb els nostres nous socis en el nord i sud-est d'Europa. Estem molt interessats en la nova perspectiva que portaran a la nostra aliança", va concloure Stephan Jolie, vicerector de la Universitat de Maguncia .

Networking a nivell de ciutat i cambra de comerç

L'Aliança FORTHEM també contribueix a la creació de xarxes a nivell de l'administració de la ciutat i la cambra de comerç i indústria a les ciutats universitàries corresponents (nou, a partir de 2022). El pla és construir una xarxa de pràctiques que abastarà totes les ubicacions de FORTHEM i proporcionarà a l'estudiantat habilitats professionals, establir diversos projectes de col·laboració amb les escoles locals i promoure el treball voluntari a les ciutats de FORTHEM. A més, els FORTHEM Labs abordaran temes de rellevància social com el canvi climàtic, la resiliència, el multilingüisme i la integració dels migrants en el mercat laboral, temes crítics que actualment són un tema de debat en tota Europa.

Sobre l'Aliança d'Universitats Europees FORTHEM

FORTHEM és una de les 41 aliances universitàries europees finançades per la Comissió Europea per a crear un Espai Europeu d'Educació Superior per a 2025 amb models aprenentatge, estudi, investigació i innovació que transcendisquen fàcilment les fronteres nacionals. La idea darrere de la Iniciativa d'Universitats Europees (EUI) es remunta al discurs d'obertura de la Iniciativa per a Europa pronunciat pel president francés Emmanuel Macron el 26 de setembre de 2017 en la Universitat de la Sorbona a París. En aquest discurs va proposar establir una xarxa d'universitats europees per a 2024.

L'Aliança FORTHEM està composta per la Universitat Johannes Gutenberg de Magúncia a Alemanya, la Universitat de València, la Universitat de Borgonya a França, la Universitat Jyväskylä a Finlàndia, la Universitat de Opole a Polònia, la Universitat de Palerm a Itàlia i la Universitat de Letònia, amb seu a Riga. Durant la reunió de la xarxa de 2021, els membres de l'aliança també van signar una carta d'intenció amb la Universitat de Agder a Noruega i la Universitat Lucian Blaga de Sibiu a Romania preparant la seua posterior inclusió com a membres de ple dret.