El Jardí Botànic de la Universitat de València s'adhereix a la Declaració de Màlaga contra el canvi climàtic

  • Jardí Botànic
  • 17 d’abril de 2019
 
Signants de la Declaració de Màlaga, Aliança contra el Canvi Climàtic.
Signants de la Declaració de Màlaga, Aliança contra el Canvi Climàtic.

El Jardí Botànic de la Universitat de València ha signat l'anomenada Declaració de Màlaga, un document elaborat per l'Associació Ibero-Macaronèsica de Jardins Botànics (AIMJB) d'Espanya i Portugal que suposa la seua adhesió a l'Aliança contra el Canvi Climàtic i a la Declaració de Melbourne. L’acord s’ha produït en el marc de les Jornades Tècniques que ha celebrat aquesta associació al Jardí Botànic-Històric La Concepción, Màlaga, centrades en els reptes del canvi climàtic per als jardins botànics.

La Declaració de Màlaga subscrita pels membres de l’AIMJB estableix que el canvi climàtic és un repte global que no coneix fronteres i que, per a combatre'l, precisa del treball coordinat de tots els agents implicats en la defensa de la biodiversitat mundial. El document defensa, a més, que els jardins botànics, “com a institucions que connecten la recerca, la conservació, l'educació i la divulgació, són centres idonis per a impulsar aquesta lluita contra el canvi climàtic.”

El president de l’AIMJB i també director del Botànic de la Universitat de València, Jaime Güemes, ha destacat que aquesta declaració “servirà per a impulsar l'aprofitament dels recursos dels jardins botànics per a traslladar a la societat la urgència d'un canvi de model”, a més de donar a conèixer “la necessitat d'adaptar les col·leccions d'aquests museus vius a causa del canvi climàtic”.

El document, signat pels representants dels jardins botànics d'Espanya i Portugal, recorda que “els jardins botànics són llocs de coneixement científic i tècnic que exerceixen un paper essencial en la conservació del nostre medi natural” i inclou els següents cinc punts d’interés:

  • Reconèixer que el Canvi Climàtic està ací i afectarà les col·leccions vives dels jardins botànics, i subscriure íntegrament la Declaració de Melbourne.
  • Adherir-nos a l'Aliança Global pel Canvi Climàtic ens permetrà afrontar junts els seus impactes en les col·leccions botàniques vives i en els paisatges, i incrementar la nostra capacitat de salvar vides i aquest planeta.
  • Identificar els efectes del canvi climàtic en les col·leccions vives dels jardins botànics que integren l’AIMJB i proposar accions que ajuden a avaluar les conseqüències que té sobre elles.
  • Buscar en institucions públiques i privades els suports econòmics necessaris per a dur a terme aquestes accions.
  • Promoure activitats entre els components per a treballar en el disseny de protocols comuns per a adaptar les col·leccions vives al canvi climàtic i mitigar els seus efectes.

La signatura de la Declaració de Màlaga s'ha realitzat durant la celebració de les Jornades Tècniques de l’AIMJB al Jardí Botànic-Històric de la Concepció, Màlaga, on més de mig centenar de representants dels jardins botànics d'Espanya i Portugal han intercanviat idees i possibles solucions als reptes que el canvi climàtic suposa per als jardins. Entre els ponents participants, es trobaven Jaime Güemes, com a president de l’AIMJB i director del Jardí Botànic de la Universitat de València; Esteban Manrique, director del Real Jardí Botànic de Madrid del CSIC; Fernando Valladares, del Museu Nacional de Ciències Naturals del CSIC; José Luis Muñoz, de Climate-KIC Spain (Centre Espanyol d'Innovació en canvi Climàtic), amb seu al Botànic de València; Andrés Alcántara, de l'Oficina UICN-Med; Ana Méndez i Sandra Magro, de Creando redes, i Lucía Vázquez, experta en educació i sostenibilitat. També van participar en una taula rodona sobre iniciatives presents i futures contra el canvi climàtic Mariano Sánchez, conservador del Real Jardí Botànic de Madrid; Olga Mayoral, investigadora del Botànic de la Universitat de València; Blanca Olivé, del Botànic d'Alcalá i María Bellet, del RJB, i Victoria Martín, de Jardins Piràmides de Güímar.

Arxivat en: Jardí Botànic