La Universitat celebra la visibilitat lèsbica

  • Vicerectorat d'Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives
  • 28 d’abril de 2020
 

El 26 d’abril de 2020 es commemora el Dia de la Visibilitat Lèsbica perquè les dones lesbianes es visibilitzen en tots els àmbits i espais de la societat. La Universitat se suma a la celebració amb una campanya de vídeo-recomanacions culturals de temàtica lèsbica.

Dins l’àmbit universitari, sabem que un dels obstacles que es troba el col·lectiu LGTB és la falta de figures rellevants públicament visibles. La desigualtat de gènere continua operant en aquest sentit al comprovar que cada vegada son més els directors de departaments, degans, vicedegans o vicerectors obertament gais, mentre que el nombre de dones lesbianes o bisexuals visibles és molt menor i en el cas de persones trans, quasi inexistents (Pichardo, Puche: 2019). Segons el Diagnòstic en matèria de diversitat LGTBI i etnicocultural entre lalumnat de la Universitat, elaborat per lequip dinvestigació MIDICO en 2019, tant el PDI com l’estudiantat entrevistat senyalen que seria positiu que el professorat LGTB fora més visible per a disposar de referents diversos i positius amb els quals lestudiantat es puga identificar.

“La invisibilitat segueix present en molts àmbits de les nostres vides, així com els prejudicis i estereotips sobre les dones lesbianes, de manera que segueix sent necessària la sensibilització i la formació. (…) Malgrat tot, son moltes les dones lesbianes que en els últims anys han aconseguit fer un pas endavant i ser visibles en diferents àmbits com la política, els mitjans de comunicació, la cultura, lesport, la salut o leducació”, segons el manifest publicat amb motiu del Dia de la Visibilitat Lèsbica del Grup de Polítiques Lèsbiques de la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Trans i Bisexuals (FELGTB).

Amb motiu d’aquesta celebració i per a reconéixer l’aportació de dones lesbianes en l’àmbit de la cultura, des de la iniciativa Diversitats, juntament amb la Unitat d’Igualtat de la Universitat, es compartiran al llarg de tota la setmana una sèrie de píndoles audiovisuals amb recomanacions de llibres, pel·lícules, sèries, entre altres, de temàtica lèsbica o d’autores lesbianes. Els primers vídeos oferiran un tast de diferents sèries de temàtica lèsbica, de la professora Beatriz González de Garay, coordinadora de la Unidad de diversidad afectivosexual y de género de la Universidad de Salamanca, i una proposta de llibres, de la booktuber i estudianta de la Universitat, Sénia Mulayali. Les Aules del Vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat se sumen també a aquesta celebració amb recomanacions culturals de temàtica lèsbica. Els vídeos es publicaran al canal de Youtube de la iniciativa Diversitats i en les seues xarxes socials (Twitter, Instagram).

Des del Servei de Biblioteques de la Universitat, i en concret, la Biblioteca d’Humanitats, ha col·laborat també amb l’elaboració d’una bibliografia sobre aquesta temàtica disponible en la seua col·lecció, i que es pot veure en format vídeo en les seues xarxes socials. Més informació ací.

Des del Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat animen la comunitat universitària a sumar-se a la campanya i visibilitzar les dones lesbianes en la cultura amb fotos o vídeos de les seues recomanacions literàries, pel·lícules favorites, sèries, etc.