‘Aus per la finestra’, un documental que presenta la gira d’Escena Erasmus en temps de pandèmia

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 14 de maig de 2021
 
Una imatge del documental.
Una imatge del documental.

‘Les Europes Menudes’ és un projecte de teatre universitari nascut a la Universitat de València. El Projecte Teatral Europeu Escena Erasmus és qui s’ocupa d’enllestir les obres que cada any conformen una gira pels pobles de les comarques valencianes, amb el suport de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València.

Escena Erasmus compta amb tot el potencial creatiu dels estudiants Erasmus que venen a la Universitat de València i amb un equip de professionals de les arts escèniques valencianes que fan possible les seues produccions. Any rere any, la companyia renova la plantilla d’actors i actrius i també la dramatúrgia amb textos originals de tall social. Amb tot, s’enllesteix un ambiciós programa amb una clara missió: difondre els valors europeus, promoure la diversitat i la integració social, ajudar a la descentralització de la cultura i facilitar estímuls culturals a aquells municipis amb risc de despoblament. Al llarg dels deu anys del projecte, més de 250 alumnes de 28 països diferents han passat per Escena Erasmus i més de 3.000 estudiants s’han presentat als seus càstings.

Amb motiu de la commemoració del desé aniversari del projecte, i fruit de l’estreta col·laboració amb l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, s'ha volgut documentar l’experiència de preparar una gira molt singular: la de l’any 2020, marcada per la crisi de la pandèmia de la COVID.

Per a la realització de la gira de 2020 s’ha pogut trobar un espai de convivència amb peripècies entre l’equip tècnic i la companyia. El producte final és un documental que vol mostrar la il·lusió d’uns joves amb l’esperit de fer front als temps difícils de la pandèmia i assolir l’objectiu d’arribar al seu públic per contar una història de superació. El documental ‘Aus per la finestra’ es va projectar el passat 13 de maig al Cinestudio d’Or.

Tal i com expressava Daniel Tormo, codirector del projecte: “El documental ha suposat poder mostrar a tota la ciutadania la realitat del projecte ‘Les Europes Menudes’. Un programa de gira que duu molts anys creixent i exhibint-se als nostres pobles. Un projecte que, a través del teatre i la convivència entre persones de tot el continent, reflexiona sobre què i qui som, sobre què és Europa i quin és el nostre lloc a Europa. Escena Erasmus ha estat assenyalat com a exemple de bones pràctiques per part del Parlament Europeu i la Federació Europea d'Organitzacions d'Arts Escèniques. Un projecte valencià, internacional, i replicat a diversos estats europeus”.

Per al diputat de Cultura, Xavier Rius, “l’experiència de la pandèmia ha servit, amb aquest treball, per a demostrar tota la força i potència del sector cultural, i fer veure a la gent que cal mantindre l’optimisme i l’esperit d’equip per a resoldre els nostres problemes”.

El projecte Escena Erasmus continuarà el seu periple pels pobles de les comarques valencianes una vegada més en 2021. En deu anys, la companyia Escena Erasmus ha pogut visitar 94 pobles amb la col·laboració de la Diputació, i ben aviat, tornarà a presentar la nova gira 2021 al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

La vicerectora de Cultura i Esport, Ester Alba, va destacar que per a la Universitat de València, Escena Erasmus esdevé un projecte fonamental, ja que permet construir Europa a través d'una xarxa teatral amb la unió del vessant cultural i internacional, dos objectius estratègics de la institució acadèmica.