‘Diàlegs del Mercat’ arriba al Botànic per a fomentar un consum de proximitat i de qualitat

  • Jardí Botànic
  • 16 de novembre de 2021
 
Imatge d'un mercat.
Imatge d'un mercat.

Aquest dimecres, 17 de novembre, s’enceta al Jardí Botànic de la Universitat de València 'Diàlegs del Mercat, Els Mercats Municipals com espais de cultura i convivència', un cicle d’activitats del 17 de novembre al 9 de gener, pensat per a posar en valor aquests espais que a València tenim la sort de tenir als nostres barris. A només un pas, podrem accedir a productes de proximitat, gaudir de la qualitat que ofereixen, i també establir relació amb les persones que fan possible aquest tipus de comerç.

A més, a banda de saludable i entretinguda, aquesta forma de consumir enriqueix el nostre patrimoni agrícola, crea teixit comercial i és la més sostenible. El cicle està organitzat per l’Aula de Gastronomia de la Universitat de València, junt a l’Observatori Cultural, ambdós del Vicerectorat de Cultura i Esport. També col·labora el Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, i patrocina Cerveza Turia i cellers Neleman.

El cicle arranca amb la inauguració de la mostra Mercats de la fotògrafa Eva Máñez, aquest dimecres 17 a les 19 h a l’Estufa Freda del Botànic, composta per deu instantànies úniques de gran format que recorren la diversitat i bellesa d’alguns dels mercats municipals de la ciutat. Si som habituals de les acolorides parades, tal volta trobem en aquestes imatges alguns dels nostres punts habituals de compra al Mercat Central, el de Russafa, el d’Algirós o el de Benicalap, entre altres. Per a l’artista, les fotografies tracten de reflectir el caràcter multicultural d’aquests espais, així com la convivència de tradicions gastronòmiques de diferents racons del món amb els seus productes autòctons.

“Els nostres mercats municipals són font de cultura i sostenibilitat, i a València tenim una d’estes joies quasi a cada barri”, diu la fotoperiodista valenciana que des de fa més de vint anys combina la seua tasca com a reportera als mitjans de comunicació amb projectes més personals i ‘d’artivisme’ social. L’exposició d’Eva Máñez es podrà visitar fins el 9 de gener.

La següent cita serà el 23 de novembre, a les 19 h, amb els Diàlegs del Mercat que donen nom al cicle. I això és el que es pretén, dialogar i molt, per això el llistat de noms convidats és extens i el format escollit converses curtes per tractar el màxim de temes possible. El comunicador Enric Navarro serà l’encarregat de conduir la vesprada sobre el concepte de mercat, com a espai de comerç de proximitat i tracte personalitzat, referent d’identitat dels nostres productes, saludables i de qualitat, i lloc de convivència, cultura i oci. I ho farà junt amb Ramón Cabrera, personal shopper de mercats, Ángeles Hernández, de Mercavalència, Michel Resendiz, de La despensa de Frida, Bernd H. Knöller, cuiner, Flor Domingo, peixatera,  David Camarasa, agricultor ecològic, Pilar Rueda, del Vicerectorat d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Eva Máñez, fotoperiodista, Paco Alonso, periodista, Rosa Marín, de l’Aula de Gastronomia, Raúl Abeledo, de l’Observatori Cultural, i Olga Mayoral, subdirectora del Jardí Botànic.  

Ja el 25 de novembre el públic podrà visitar Mercavalència, amb una excursió guiada amb eixida a les 5 de la matinada i per a la qual és necessària inscripció prèvia a través de https://go.uv.es/lk9QW3G  Allí podran conèixer de primera mà com és eixe mercat de mercats, el gran rebost de què s’abasteix tota la ciutat de València i contornada.  Mercavalència és el major Centre Agroalimentari de la Comunitat Valenciana i està compost pels Mercats Centrals de Peixos, Fruites i Hortalisses, la Tira de Comptar, Mercaflor, l’Escorxador Ecològic de Servicis i la Zona d’Activitats Complementàries (ZAC). Qui s’apunte a l’eixida serà testimoni de la gran infraestructura i cadena de treball que hi ha darrere d’un sistema que garanteix que el producte fresc i congelat arribe puntual a les prestatgeries dels mercats i comerços cada matí.

I per arrodonir l’experiència, el diumenge 28 de novembre d’11 a 14 h, la Plaça Carles Pau del Jardí Botànic s’omplirà, més si és possible, d’aromes, colors i veus amb el Mercat de productes d’horta i degustació, segrestant un trosset dels mercats dels nostres barris i instal·lant-los a un jardí per crear una combinació màgica. Un matí per descobrir coses noves, redescobrir també els nostres productes, consumir verdura ecològica, i continuar amb aquesta reivindicació dels mercats municipals com el lloc perfecte per a crear hàbits de consum saludables, respectuosos amb el planeta i que donen suport als agricultors i productors locals garantint l’accés a la seua oferta. L’ambient immillorable es completarà amb la música en directe de Vanguardias Sonoras.

 

Arxivat en: Jardí Botànic