Infància i adolescència, etapes amb més problemes de depressió i ansietat si han estat en contacte amb la Covid-19

  • Fundació Universitat-Empresa
  • 29 de juliol de 2021
 
Imagen de la noticia

Xiquetes i xiquets i joves que han tingut contacte directe amb la COVID-19 presenten més problemes d'ansietat, ansietat social i depressió.

Així es desprén d'un recent estudi desenvolupat pel codirector del Màster Propi en Psicologia i Psicoteràpia de la Universitat de València, José Gil, que ha analitzat a 39 persones (d'entre 6 i 16 anys) ateses durant el curs escolar 20-21 en el marc d'aquest postgrau i del Servei Municipal de Psicologia de la població d'Alcàsser.

L'estudi compara persones menudes i joves en contacte amb la COVID-19 -bé per haver patit la malaltia, per confinament o per la defunció d'algun familiar- amb xiquetes i xiquets i joves que acudeixen a la consulta de psicologia per diferents problemes.

En general, en comparar la mostra clínica -de persones menudes sense contacte directe amb COVID- amb aquelles que sí han estat en contacte amb aquesta malaltia s'observa una diferència en la mena de problemes psicològics.

Mentre que qui ha tingut contacte directe amb la COVID-19 presenta més problemes interioritzats (depressió, ansietat, ansietat social i queixes somàtiques), aquelles que acudeixen al servei de psicologia sense relació amb el virus presenten més problemes exterioritzats com ara problemes d'atenció, hiperactivitat, ira, agressió o conducta desafiadora.

Són especialment cridaneres les diferències en els problemes relacionats amb l'ansietat social (amb 13 punts més en el cas de persones menudes i adolescents que han estat en contacte amb el COVID), l'ansietat i les queixes somàtiques, amb 9 i 8 punts més, respectivament.


La importància de l'ambient familiar

A més, l'estudi posa l'accent en la importància de l'ambient familiar en els problemes de la població infantojuvenil i en la modulació de la gravetat psicopatològica. En concret, subratlla que la manera en què es vivencia la COVID-19 influeix directament en l'aparició de problemes psicològics en aquests col·lectius.

En aquest sentit, la mostra de l'estudi presenta més problemes psicològics com ara depressió, ansietat, queixes somàtiques, obsessió, compulsió i simptomatologia posttraumàtica en els casos en els quals els seus entorns familiars han viscut intensament i amb molta gravetat la pandèmia per la COVID-19.