‘Recordant Lise Meitner’, teatre per a visibilitzar el paper de les dones en ciència

  • Parc Científic
  • 3 de març de 2021
 
Una imatge de l'acte

L'Institut de Física Corpuscular (UV-CSIC) i la companyia de teatre CRIT han presentat el ‘projecte Meitner’, una iniciativa conjunta per a visibilitzar el paper de les dones en la ciència. El cicle consta d'una obra de teatre, unes jornades científiques i un concurs entorn de la figura de Lise Meitner, la física que va contribuir a descobrir la fissió nuclear i va ser oblidada pel comité del Premi Nobel. L'obra ‘Recordant Lise Meitner’ es representarà en el teatre Rialto de València de l'11 al 14 de març. En les jornades participa la periodista Rosa Montero.

Durant la presentació, que ha tingut lloc a la ‘Casa de la Ciència’ –seu valenciana del CSIC– de manera semipresencial, el delegat institucional del CSIC en la Comunitat Valenciana, Juan Fuster, ha expressat la seua satisfacció en acollir la presentació d'aquest ambiciós projecte “que acosta al públic una figura tan rellevant en la història de la ciència i que de manera molt injusta ha sigut poc o gens reconeguda”.

En l'acte han participat, a més, la presidenta del CSIC, Rosa Menéndez; la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre; el director general del Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, i la professora d'investigació del CSIC a l’IFIC i impulsora del projecte, Berta Rubio, qui ha recordat la importància de la figura de Lise Meitner per a la Física Nuclear per les seues contribucions al descobriment de la fissió nuclear, el procés en el qual es basa l'obtenció d'energia del nucli atòmic.

Aquesta important contribució científica fa més evident la injustícia que el comité del Nobel va cometre amb Meitner, en atorgar el seu premi a altres col·legues homes pel descobriment de la fissió. Aquest és un dels exemples que servirà a la reflexió en les jornades de ciència i gènere “Pioneres en Física Nuclear i de Partícules”, que se celebren els dies 9 i 10 de març al Campus de Burjassot de la Universitat de València i on participaran referents del món de la ciència i de la literatura com l'autor de l'obra, dramaturg i catedràtic d'Història de la Ciència Robert Marc Friedman, i la periodista i escriptora Rosa Montero.

Teatre com a ‘pedra angular’

Però la pedra angular d'aquest projecte és la representació de l'obra “Recordant a Lise Meitner”, que es va estrenar a Suècia en 2002 i que ha sigut adaptada en escenaris de Noruega, Alemanya, Itàlia i els Estats Units. Anna Marí, directora de la companyia teatral CRIT, va revelar els detalls de la seua adaptació a Espanya, que s'estrenarà en el Teatre Rialto de València l'11 de març a les 19 hores. Fins al 14 de març es realitzaran representacions dirigides a l'alumnat de secundària i al públic general, amb un col·loqui on el públic podrà realitzar preguntes a un panell d'experts. L'actriu valenciana Victoria Salvador intrepreta a Lise Meitner, al costat d'Álvaro Báguena i Panchi Vivó.

“És una qüestió de justícia el fet de posar en relleu les aportacions de dones que, remant contracorrent, han contribuït a fer que la ciència avance”, ha dit la rectora Maria Vicenta Mestre. “Les institucions tenim la responsabilitat de traure a la llum referents com el de Lise Meitner per tal que les generacions més joves aprenguen d’elles; perquè està vist com més es rasca més dones que han sigut fonamentals per a la ciència hi apareixen”, ha continuat després d’expressar la seua gratitud cap a Berta Rubio i Anna Marí, impulsores del projecte. “Aquesta és una experiència creativa que combina ciència i art i que humanitza l’activitat científica a través de les emocions. Les emocions mouen les conductes de les persones que canvien el món, i aquesta iniciativa pot ser un precedent que done impuls a les vocacions científiques en les dones. És molt important posar fàcil les coses per tal que la ciència arribe a tothom, i fer-ho a través de la creativitat, de la combinació ciència-art, ciència-emocions, és una manera excel·lent d’aconseguir-ho”, ha conclòs la rectora de la Universitat de València.

La presidenta del CSIC, Rosa Menéndez, ha représ aquesta idea destacant l’“excel·lent via de comunicar la ciència a través del teatre, on es crea un ambient comú amb l'espectador per a realitzar un merescut reconeixement a la figura de Lise Meitner”. En aquest sentit, Menéndez ha recordat que el món de la ciència mai ha sigut fàcil per a les dones, cosa que es continua palesant avui dia amb el descens de les matriculacions de joves en carreres cientificotècniques. Així, la presidenta del CSIC ha ressaltat la importància de projectes que uneixen ciència i art com el que ha posat en marxa l’IFIC, “que contribueixen a guanyar vocacions científiques entre les joves i les xiquetes, a convéncer-les que el món de la ciència també està ple de creativitat; és un món enriquidor per l'intercanvi d'idees amb diferents persones i cultures”.

Concurs i xarxes socials

L'objectiu principal del Projecte Meitner és recuperar, revaloritzar i visibilitzar la contribució de les grans pioneres de la Física Nuclear i de Partícules a través de Lise Meitner. Però la iniciativa també promou la igualtat social, fomenta vocacions científiques i posa de manifest les barreres a les quals les dones científiques s'han enfrontat al llarg de la història. Així, s'han sumat altres institucions com l'Institut de Valencià de Cultura, la Fundació General CSIC i la Unitat de Igualtat de la Universitat de València, que han permés l'organització d'activitats paral·leles.

Una d'aquestes és EXPRESS-ART CONSCIÈNCIA, un concurs multidisciplinari secundat per la Fundació General CSIC a través del programa Compte la Ciència, en el qual es barregen les ciències, les arts i les humanitats. La iniciativa està dirigida a l'alumnat de secundària i cicles formatius. Es pot participar mitjançant qualsevol expressió artística d'imatge, vídeo o escriptura, en grup o individualment, sempre que estiguen tutelats per un docent del seu centre educatiu. A més, a través de la web del projecte i de xarxes socials, l'equip de l’IFIC realitza una sèrie d'accions per a donar conéixer altres pioneres de la Física i la història de la ciència, així com les dones que avui dia es dediquen a la investigació en Física Nuclear i de Partícules.

‘Projecte Meitner’ compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnologia (FECYT) - Ministerio de Ciencia e Innovación.

Més informació:

Arxivat en: Física