"The Vidrio Games’ o quan reciclar vidre es converteix en un repte

  • 10 de febrer de 2016
 
Voluntaris i voluntàries del projecte.

El reciclatge de vidre adquirirà un paper protagonista durant les tres pròximes setmanes al Campus dels Tarongers. La Universitat de València participa en la competició The Vidrio Games-El Repte del Vidre, una activitat organitzada per Ecovidrio que té com a objectiu arribar als 4.050 quilos de vidre per a obtindre un premi de cinc mil euros per millorar el medi ambient.

The Vidrio Games s’ha desenvolupat en dues fases i en aquesta segona és on entra de ple la Universitat de València junt amb la Universitat d’Alacant. La primera fase, iniciada fa uns mesos, va tindre com a competidores les altres tres universitats públiques valencianes, la Universitat Politècnica de València, la Universitat Miguel Hernández d’Elx i la Universitat Jaume I de Castelló. “L’objectiu és fomentar entre els alumnes de les universitats uns valors mediambientals que realment ens permetran millorar com a societat i conscienciar en el reciclatge del vidre”, explica Roberto Fuentes, gerent d’Ecovidrio.

Els més de 4.050 quilos als quals ha d’arribar la Universitat de València, en aquest repte, s’han decidit en funció del volum que es pot generar, tenint en compte el nombre d’estudiants del campus i de la mateixa institució acadèmica. És per això que la rival en la segona fase, la Universitat d’Alacant, ha d’assolir els 1.518 quilos per a complir l’objectiu. “Com que aquest contenidor estarà al llarg de tres setmanes, esperem que funcione bé. Hem vist que en altres universitats s’han superat els objectius i això ens dóna esperances d’aconseguir l’objectiu sense problemes”, afirma el tècnic superior de Medi Ambient de la Universitat, Alberto de la Guardia. La primera pedra en forma de botella de vidre ha estat posada per la vicerectora d’Estudis de Grau i Política Lingüística, Isabel Vázquez, qui ha afirmat que la conscienciació de la comunitat universitària és importantíssima per a la sostenibilitat ambiental i que “la Universitat no es podia quedar fora d’aquesta iniciativa, ja que el repte és important i estic convençuda que s’arribarà a l’objectiu, perquè tenim el suport de Campus Sostenible i del Voluntariat Ambiental”, argumenta.

Als cinc mil euros que, en cas de victòria, apuntalaran la sostenibilitat de la Universitat de València, cal sumar els diversos premis que pot guanyar l’estudiantat, com ara deu bicicletes i vint lots de consum responsable de La Tenda de la Universitat que se sortejaran entre els participants. Per a participar-hi cal compartir en les xarxes socials una fotografia amb algun envàs de vidre amb l’etiqueta #THEVIDRIOGAMES_UV. La participació, segons de la Guardia, té una particularitat especial, que els campus universitaris no són generadors potencials de vidre, per la qual cosa el repte és encara més gran. “Les cafeteries usen vidre retornable, per tant la idea és que l’estudiantat porte vidre de les seues cases fins el 28 de febrer”, explica.

Segons la vivenda, el públic objectiu es divideix en dos sectors, els qui viuen a casa amb la seua família i els qui comparteixen pis amb altres estudiants. Per això la conscienciació en el reciclatge de vidre comença cada vegada més prompte. “La societat està evolucionant de manera que les generacions van millorant, però és cert que hi ha moments puntuals on ens oblidem els hàbits mediambientals, ja que sembla que en compartir pis tot val. Ací està el repte”, afirma Fuentes.

En la campanya participen voluntaris i voluntàries que estudien a la Universitat de València i que s’encarreguen d’informar l’estudiantat que passa per l’estand d’Ecovidrio situat als voltants de la Facultat de Dret. Borja Salvador, graduat en Ciències Ambientals, aposta per superar la Universitat d’Alacant, encara que la diferència de l’objectiu és prou alta. Per la seua banda, Noelia Micó, estudianta de tercer de Biologia, apunta que la seua funció consisteix a informar sobre la campanya en els punts de major trànsit per als vianants, així com a les cafeteries, dels avantatges que té reciclar vidre. “Sóc voluntària perquè estic prou conscienciada en la reducció de residus, la base per la qual cal començar, després cal reutilitzar i finalment reciclar. El vidre sol ser minoritari perquè el que més es genera és plàstic”, assenyala.

La proposta impulsada per Ecovidrio té el suport de la Generalitat Valenciana, el Voluntariat Mediambiental, el Servei de Prevenció i Medi Ambient i el Servei d’Informació i Dinamització (SeDi) de la Universitat de València.