15 museus valencians analitzen un centenar d’obres des de la perspectiva de gènere a través del projecte ‘Relectures’

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 30 de novembre de 2020
 
Detall de panell de cuina del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries ‘González Martí’.
Detall de panell de cuina del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries ‘González Martí’.

Més d’un centenar d’obres de museus valencians estudiades i analitzades des de la perspectiva de gènere amb la finalitat de promoure la igualtat també a través del patrimoni conservat en els museus. Això és el que permet el projecte ‘Relectures. Itineraris museístics en clau de gènere,’ coordinat per la Universitat de València, i en què ja participen un total de 15 museus valencians.

Cada institució museística ha elaborat un itinerari o recorregut en clau de gènere i ha seleccionat les peces i espais de la seua col·lecció permanent que mostren un interés significatiu en relació amb les representacions de gènere. A partir d’ací, i a través de la web Relecturas, el projecte fa una lectura diferent de les col·leccions exposades a través de la perspectiva de gènere, per contribuir al fet que el públic puga entendre-la millor quan la visite al museu. En total s’han analitzat més d’un centenar d’obres de diferent estil i gènere per la diversitat dels museus participants. En ‘Relectures’ conviuen col·leccions universitàries amb pintures del segle XVI, ceràmiques del segle XII o escultures contemporànies de Julio González. El comú denominador o nexe entre totes és la mirada de gènere. Les peces analitzades estan organitzades per museus i també per temàtiques.  ‘Relectures’ es converteix així en una eina analítica en línia destinada a proporcionar noves narratives de les exposicions permanents i col·leccions dels museus valencians.

‘Relectures’ està coordinat per la professora de la Universitat de València i directora del Servei de Cultura Universitària, Ester Alba, i  Liliane Cuesta, conservadora del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries ‘González Martí’ i responsable de l’Àrea de Difusió. Ambdues es feliciten que aquest projecte, que va nàixer fa ara tres anys, haja anat sumant cada vegada més museus, col·leccions i mirades per a analitzar els estereotips de gènere i l’androcentrisme que tradicionalment ha orientat el discurs expositiu, les col·leccions i fins i tot els espais culturals.

‘Relectures’ va nàixer en 2017, amb la realització d’una sèrie d’itineraris, des de la perspectiva de gènere, en 6 museus valencians, i el disseny d’una ruta cultural, que va ser l’encarregada de connectar els museus participants en aquell moment en el projecte, situats tant a la ciutat de València com en la seua àrea metropolitana. En aquesta primera fase del projecte es va contribuir a un millor coneixement del patrimoni cultural valencià, es van estrènyer vincles entre els museus participants, al marge de la seua titularitat i independentment de l’administració de què depenien, de la seua especialitat, grandària i fins i tot de la seua ubicació.

Amb els anys, aquests primers 6 museus participants van augmentar a 11 en la segona fase del projecte, fins a arribar als 15 museus que actualment conformen la xarxa de ‘Relectures’ en la fase III: Col·lecció Museogràfica Permanent Etnogràfica de la Casa Gran; IVAM, Institut Valencià d’Art Modern; L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia; MUSEARI; Museus i Col·leccions de la Universitat de València; Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries ‘González Martí’; Museu Visigot de Pla de Nadal; Museu de Belles Arts de València; Museu de Ceràmica  de Manises; Museu Comarcal de l’Horta Sud Josep Ferrís March; Museu d’Història de València; Museu Municipal de Ceràmica  de Paterna; Museu del Palmito d’Aldaia; Museu de Prehistòria de València  i Museu de la Rajoleria de Paiporta.

El finançament del projecte en les dues primeres fases va ser a càrrec de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. En aquesta fase tres ha pres el relleu el Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València. Aquesta tercera fase està centrada en la suma de nous museus i itineraris, un major nombre de peces investigades i l’enriquiment del web amb dues noves àrees destinades a Educació i Divulgació, des de les quals poder difondre tots aquells estudis, materials didàctics i investigacions relacionats amb l’objectiu del projecte.

Des dels anys huitanta, la Universitat de València ha desenvolupat la investigació des de l’enfocament de gènere i centrada en la seua problemàtica. Des de llavors, el nombre de projectes, trobades científiques divulgatives, cursos, programes i publicacions dedicats a la dona, la igualtat i els discursos crítics que replantegen aquestes temàtiques, duts a terme per investigadors de la universitat, ha crescut exponencialment.