25 xiquets i xiquetes, en el curs 2019-20 d’Estalmat, el projecte per a l’estímul matemàtic

  • Gabinet de Premsa
  • 7 d’octubre de 2019
 
Participants en la inauguració d'Estalmat 2019.
Participants en la inauguració d'Estalmat 2019.

La sala Charles Darwin de l'Aulari Interfacultatiu del Campus de Burjassot-Paterna va ser l'escenari, aquest cap de setmana, de la inauguració del curs d’Estalmat en la Comunitat Valenciana, projecte d0estímul del talent matemàtic per a xiquets i xiquetes. La iniciativa desenvolupa durant dos anys activitats extracurriculars que es realitzen els dissabtes a la Facultat de Ciències Matemàtiques de la Universitat de València, a l’UJI de Castelló i a la Universitat d'Alacant.

Enguany es rebia a la tretzena promoció, per a la qual s’ha seleccionat a vint-i-cinc xiquets i xiquetes, de tota la Comunitat, nascuts en 2006 o 2007. Com és ja tradicional el curs, havia començat efectivament amb un campament celebrat a la ciutat de Requena els dies 28 i 29 de setembre, patrocinat per l’ajuntament de la localitat. L'acte d'inauguració va ser presidit per Pedro Sigler, subdirector de personal de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, a qui acompanyaven José Bonet, president de la secció d’Exactes de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals; Rafael Crespo, coordinador del projecte en la CV; Tomás Queralt en representació de la Societat de professors de Matemàtiques, Al Khwarizmi; i Rafael López Asensi de l'associació ASFAMES.

Van assistir tant els alumnes de primer curs com els de segon curs i els ja diplomats dels últims anys que com a “veterans” continuen en el programa de manteniment, acompanyats dels seus familiars, i professors del projecte.

Enguany es va homenatjar els exalumnes estalmaters Quim Baixeras, medalla d'or en l'Olimpíada Nacional de Química i de plata en l'Olimpíada Internacional de Química (no li ocorria a un espanyol des de 2001); Javier Nistal, medalla de plata en l'Olimpíada Matemàtica Espanyola i de plata en a l’Ibero-americana d’Informàtica; i Leonardo Costa, primer i medalla d'or en l'Olimpíada Matemàtica Espanyola (el més jove a aconseguir-ho en els seus 51 anys d’història ja que estudiava quart de l'ESO sent l'olimpíada per a batxillerat) i medalla de bronze en l'Olimpíada Internacional.

En els parlaments els intervinents van animar als xics i xiques seleccionats perquè aprofitaren amb el seu esforç i alta capacitat les bondats d'un projecte que patrocina la citada Reial Acadèmia, i que està present en deu seus repartides en tot l'estat espanyol. La FECyT, Fundació espanyola de Ciència i Tecnologia i el CSIC són dues entitats que financen i donen suport al projecte gestionant, aquest últim, una visita anual a algun dels seus centres d'excel·lència en la Comunitat valenciana.

La conferència inaugural, de caràcter divulgatiu, va ser a càrrec del cosmòfil i professor Domingo Catalán, de l'IES Tavernes Blanques, sota el títol ‘Camí a les estreles, buscant la llum més enllà del temps i l'espai’.

L'acte va finalitzar amb les fotos de grup i amb un menjar informal.

Més informació: