40 juristes publiquen 40 relats amb motiu del 40 aniversari de la Constitució

  • Gabinet de Premsa
  • 4 de desembre de 2018
 
Imatge de Forges, inclosa en la coberta.
Imatge de Forges, inclosa en la coberta.

Un total de 40 juristes –alguns d’ells vinculats a la Universitat de València– acaben de traure a la llum un llibre amb 40 relats amb motiu del 40 aniversari de la Constitució. L'’obra està coordinada per Carlos Flores, catedràtic de la Universitat de València, i per Fernando Reviriego (UNED) i José María Enríquez (Universidad de Valladolid).

El llibre, titulat ‘La Constitución ante la crisis de los cuarenta. Cuentos (re) constituyentes’, està prologat per Óscar Alzaga i il·lustrat per Forges. També escriuen altres professors de la Universitat, com Alfredo Obarrio i Aniceto Masferrer.

Inclou quaranta relats de ficció –tants com a anys es disposa a complir el text constitucional–, rubricats per sengles autors –principalment constitucionalistes, però també procedents d’altres disciplines jurídiques, i també alienes al Dret–.

A més de la proposta narrativa, les pàgines tenen el propòsit afegit de contribuir al millor coneixement del nostre text constitucional, especialment en aquests temps en els quals s’acosta a la temuda “crisi dels quaranta”. A través d’elles es vol subratllar el caràcter viu –per quotidianament aplicable– de les seues clàusules, al mateix temps que suscitar el debat entorn d’alguns dels aspectes que més controvèrsia han generat en els seus quatre decennis de vida a partir de l’excusa que brinden les experiències reals o fictícies recreades pels autors.

L’obra entronca amb la llarga tradició de literatura escrita per juristes –en la qual sens dubte s’enquadren ja de forma destacada no pocs dels quals han prestat la seua signatura per a aquesta empresa–, sustentant amb fets –amb paraules, més aviat– la idea que ni el Dret i la Literatura són compartiments estancs, ni el rigor i la creativitat valores incompatibles. I, en aquesta línia, dóna també continuïtat als tres llibres anteriors dels seus coordinadors en els quals, també des de la ficció, es van abordar de forma específica els valors constitucionals de la llibertat, la igualtat i la solidaritat.