50 anys d’ensenyament de Sociologia a la Universitat de València

  • Gabinet de Premsa
  • 28 de febrer de 2019
 
Participants en l'acte del dia 21 a Sociologia.
Participants en l'acte del dia 21 a Sociologia.

El Departament de Sociologia i Antropologia Social organitzà, el passat 21, al saló d’actes de la Facultat de Ciències Socials, un acte de commemoració dels 50 anys d’ensenyament de Sociologia a la Universitat de València. En l’acte, Manuel Pérez Yruela, professor de Sociologia del Instituto de Estudios Sociales Avanzados (IESA) del CSIC, va impartir la conferència ‘La sociología hace treinta años. La sociologia dentro de treinta años’.

En octubre 2018 s’acompliren 50 anys d’ensenyament de Sociologia en les aules de la Universitat de València. Les primeres classes de la disciplina s’impartiren en la recent implantada Llicenciatura en Ciències Econòmiques de la Facultat del mateix nom i la Facultat de Filosofia i Lletres. José Jiménez Blanco, Damià Mollà, Josep Vicent Marqués, Josep Picó i Salvador Salcedo es trobaven entre els primers docents en Economia i a ells es sumà María Manuela Poveda Rosa. En el cas de Filosofia i Lletres, l’assignatura de Sociologia de la secció de Filosofia fou impartida, a partir de 1969, per Josep Vicent Marqués. A finals dels anys setanta, a l’Escola de Magisteri, Gonzalo Anaya, Olga Quiñones i Ernest Garcia començaren a fer cursos de Sociologia de l’Educació. A l’Escola d’Estudis Empresarials, hi hagué també ensenyaments de Sociologia.

Als anys vuitanta, se sumaren a aquell nucli inicial alguns i algunes docents procedents de les Escoles de Relacions Laborals i de Treball Social. En 1986 es fundà el Departament de Sociologia i Antropologia Social, amb aquell nucli de docents i amb la professora d’Antropologia Social, Josepa Cucó Giner, procedent de la Facultat de Filosofia i Lletres.

En 1998 s'inicià la llicenciatura en Sociologia, que, junt amb els estudis de Treball Social i Relacions Laborals, constituïren el nucli formatiu de primer i segon cicle a la Facultat de Ciències Socials, que es crearia un any més tard. Des d’aleshores, la Sociologia s'ha anat estenent fins a estar present en més de 20 titulacions, amb pràcticament un centenar de docents.