Activitats sobre salut ocular, bons hàbits i nutrició per a celebrar el Dia de les Universitats Saludables

  • Gabinet de Premsa
  • 14 de novembre de 2017
 
Cartell

‘Mira per tu, mira per tots i totes’ és el lema d'enguany del Dia de les Universitats Saludables que es commemora cada 16 de novembre coincidint amb la constitució de la Xarxa Valenciana d'Universitats Públiques Saludables. Per a l'ocasió, s'han organitzat diverses activitats saludables que se celebraran en les cinc institucions acadèmiques que conformen la xarxa: la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València, la Universitat d'Alacant, la Universitat Jaume I i la Universitat Miguel Hernández.

Amb el lema ‘Mira per tu, mira per tots i totes’, les 5 universitats públiques valencianes duran a terme activitats formatives, de difusió i d'intervenció centrades en la millora de la salut ocular organitzades al voltant d'aquest dia. Actualment, a causa del gran ús de pantalles de visualització de dades, ja siga en l'ordinador personal, tablets, telèfons mòbils o altres dispositius electrònics, sobretot en l'entorn universitari, ha augmentat la prevalença de problemes relacionats amb la salut visual que és necessari previndre i minimitzar. Paral·lelament, cal realitzar prevenció activa d'altres malalties oculars que estan també relacionades amb l'estil de vida i que es manifesten en edats més avançades (retinopatia diabètica, degeneració macular, glaucoma i cataractes, entre altres).

En el cas de la Universitat de València, el Vicerectorat d’Ordenació Acadèmica, Professorat i Sostenibilitat ha coordinat diverses activitats que es desenvolupen del 13 al 16 de novembre als diferents campus. Així, el Campus d’Ontinyent ha acollit el 13 de novembre tres activitats entre les 10 i les 13 hores: Un taller de reanimació pulmonar, un taller d'hàbits saludables i una sessió d'avaluació de la composició corporal, de la qualitat i velocitat del pas i una valoració de la condició física. El dia 14, a la mateixa hora, aquestes mateixes activitats es traslladen als campus de València. Així, els dos primers tallers esmentats es realitzen en la Facultat de Geografia i Història; i la sessió d'avaluació té lloc a la mateixa hora en la Facultat d’Educació Física i Esports. A més, en la Facultat de Medicina i Odontologia s'informa, el mateix dia 14 de 10 a 13 hores, sobre alimentació i salut ocular, prevenció de l'ull sec, del glaucoma i la degeneració macular; i es presentarà la guia de salut ocular. També el dimarts, de 10 a 14 hores, davant de la Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació es realitza un taller sobre hàbits posturals, sòl pèlvic i com moure pesos i càrregues. D'altra banda, els dies 14, 15 i 16 de novembre la Clínica Universitària de Nutrició, Activitat Física i Fisioteràpia, se centrarà, de 9 a 20 hores, en la valoració, screening i alimentació saludable. La Facultat de Farmàcia acollirà el dia 14 de 9:30 a 13:30 proves de control de visió i examen ocular. Aquesta activitat es repetirà el dia 15 a la mateixa hora en la Facultat d’Economia.

En aquest link poden trobar-se les activitats detallades que la Universitat ha programat per a celebrar aquest dia: 
https://www.uv.es/saludable/activitats2017.pdf

La Xarxa Valenciana d'Universitats Públiques Saludables, dins del marc de la Carta d’Otawa de promoció de la salut, té com a objectiu promocionar la salut en l'entorn universitari. Els entorns són definits com aquells llocs i contextos socials on les persones desenvolupen activitats diàries i en els quals interactuen factors ambientals, organitzatius i personals que afecten a la salut i el benestar de les persones que viuen, treballen i aprenen en ell. La universitat és un centre educatiu i de treball, a més d'un motor d'investigació i de transmissió de coneixements per a la societat. Per això, una universitat saludable ha de promocionar la salut, el benestar i la qualitat de vida dels qui en ella estudien i treballen.

La jornada que se celebra el 16 de novembre, ampliant-se en algunes universitats a la resta de la setmana, té com a objectiu la promoció d'un entorn saludable promovent coneixements i habilitats orientades al fet que l’estudiantat i les persones que treballen en l'àmbit universitari adquirisquen estils de vida més saludables, tant en l'àmbit específic de la salut visual com en la promoció de la salut en general. Per això, el lema ‘Mira per tu, mira per tots i totes’, a més de focalitzar en la salut ocular s'estén també a fomentar la sostenibilitat de les actuacions en un marc universitari saludable.
 

Més informació: