Àfrica i la diàspora protagonitzen una nova jornada sobre la francofonia avui

  • 12 de maig de 2017
 
Jornada sobre la francofonia

Àfrica i la diàspora és el tema central de la segona jornada sobre la actualitat de la francofonia, que organitza el Departament de Filologia Francesa i Italiana, amb la col·laboració de l’Institut Français de València. La iniciativa porta per títol ‘La Francophonie, aujourd’hui’ (La Francofonia, avui).

La primera jornada sobre la Francofonia es va celebrar el passat mes de març, dedicada al Plurilingüisme i a Quebec. La segona es desenvolupa avui divendres, 12 de maig, al Saló de Graus de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació, entre les 9 i les 20 hores.

La iniciativa està coordinada pels professors Domingo Pujante i Ignacio Ramos. En aquesta ocasió la jornada se centrarà a Àfrica i la diàspora (comunitats africanes emigrades i instal·lades en altres països). Es prestarà una especial atenció a les produccions cinematogràfiques i musicals. La convidada d'honor serà Daniela Ricci, cineasta italiana establida a França especialista en cinema de la diàspora negra, que presentarà el seu documental ‘Imaginaris en exili’, en el qual cinc cineastes africans expliquen les seues experiències sobre la migració. També hi haurà conferències i xarrades a càrrec de diferents professors i investigadors centrades en el cinema.

Ana Monleón, Adela Mas i Domingo Pujante abordaran diferents aspectes del cinema tunisià, destacant temes relacionats amb el compromís, la visibilitat, la dona, la prostitució o la sexualitat, en cineastes com Nadia El Fani, Moufida Tlatli, Tall Amari, Nouri Bouzid o Mehdi Ben Attia. Inmaculada Tamarit abordarà el cinema de dones magrebines, centrant-se en la realitzadora francesa d'origen algerià Karin Albou. Papa Diegane Faye analitzarà el paper del cinema del senegalès Sembène Ousmane en l'emancipació de la dona africana. Per la seua banda, Ahmed Haderbache mostrarà l'interès del cinema francés actual per la banlieue o els barris perifèrics amb forta concentració d'immigrants.

Les joves investigadores María Bendicho i Claudia López donaran a conèixer el cinema de realitzadors compromesos, com ara la marroquina Laila Marrakchi o el franc-tunisià Abdellatif Kechiche. Les noves pràctiques de circ també estaran presents amb la xarrada d'Ignacio Ramos sobre l'espectacle Cirkafrika. La música serà l'altra gran protagonista d'aquesta jornada. Santiago Tello parlarà del polifacètic raper d'origen congolés Abd Al Malik, David Cases ho farà del cantautor i escriptor d'origen algerià Mounsi i Joan Seró donarà a conèixer a altres rapers francesos, com Booba, Kaaris o Lacrim.

La jornada acabarà amb un concert interactiu de música africana de fusió on es barregen ritmes, llengües i cultures a càrrec de Kuami Mensah originari de Benín. L'entrada a tots els actes és lliure i se certificarà l'assistència a qui ho sol·licite (10 hores).