Ana Isabel Morales, premiada per una recerca sobre l’aportació de les dones al sistema periòdic

 
Ana Isabel Morales.
Ana Isabel Morales.

L’article “Hacia la igualdad de género en la historia del sistema periódico” d’Ana Isabel Morales, estudiant del Màster Universitari de Professorat de la Universitat de València, ha sigut reconegut amb el premi Salvador Senent 2019 que convoca el Grup Especialitzat de Didàctica i Història de la Física i la Química (GEDHFiQ) de les Reials Societats Espanyoles de Física i de Química.

El premi, lliurat aquest mes de setembre a Madrid, consisteix en mil euros i un diploma acreditatiu, i es convoca amb caràcter biennal. Està patrocinat per Fòrum Nuclear (el Fòrum de la Indústria Nuclear Espanyola) i s’atorga al millor treball científic relacionat amb la didàctica o amb la història de la física o de la química. A més, l’article guanyador s’ha publicat en la revista Anales de Química.

En el seu treball, Ana Isabel Morales, llicenciada en Física per la Universitat de València, revisa les fites més significatives en la història del sistema periòdic, posant especial èmfasi en les aportacions que van fer les dones en la cerca i l’estudi de nous elements químics.

A més, l’article de la també doctora en Física Nuclear proposa utilitzar la història de l’únic element amb nom de dona real (Lise Meitner), el meitneri, com una eina didàctica per a integrar la perspectiva de gènere en els continguts curriculars de Física i Química d’ESO i Batxillerat.

“Per a mi aquest premi és un orgull, perquè significa un reconeixement a les dones que van participar en la configuració de la taula periòdica, l’aportació de les quals en molts casos no s’ha reconegut”, ha destacat Ana Isabel Morales. El treball premiat es va realitzar com a part de les classes d’Història de la Ciència que el professor José Ramón Bertomeu imparteix en el Màster Universitari de Professorat de la UV.

Ana Isabel Morales va fer dues estades postdoctorals a Itàlia i va tornar a Espanya amb una ajuda Juan de la Cierva-Incorporació en l’Institut de Física Corpuscular. Abans de finalitzar enguany es reincorporarà al Grup d’Espectroscopia Gamma i de Neutrons de l’IFIC com a investigadora postdoctoral. En el curs 2018/2019 com a part del Màster Universitari en Professor d’Educació Secundària de la UV ha realitzat els treballs de recerca “Hacia la igualdad de género en la Historia del Sistema Periódico” i “Ideas previas, conocimientos y actitudes del alumnado de secundaria con referencia al fenómeno de la radiactividad”.

 

Article premiat: http://analesdequimica.com/115-3/1153-hacia-la-igualdad.pdf

Imatges annex: Dones pioneres de la taula periòdica. De dalt a baix i d’esquerra a dreta: Julia Lermontova, Harriet Brooks, Stefanie Horovitz, Ida Noddack, Marguerite Perey i Lise Meitner; imatges del lliurament del premi.

Imatges:
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies