Ana Merino, guanyadora del Premi Nadal 2020, ofereix una conferència a la Universitat

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 27 de novembre de 2020
 
Ana Merino. Premi Nadal 2020.
Ana Merino. Premi Nadal 2020.

La programació de l’Aula de Literatura de la Universitat de València va continuar dijous, dia 26 de novembre, a les 19 hores, en el Centre Cultural La Nau. Ho va fer amb una conferència dialogada sota el títol ‘El mapa de la creativitat’, on l’escriptora i poeta Ana Merino va desgranar les claus de la seua última novel·la: ‘El mapa de los afectos’, guanyadora del Premi Nadal 2020. L’acte va estar presentat i moderat per la responsable de l’Aula de Literatura de la Universitat de València, Cristina García Pascual.

‘El mapa de los afectos’ és una novel·la coral -i la primera novel·la de l’autora-, que persegueix el rastre de les persones que construeixen les històries amagades dels llocs; llocs on s’evoquen absències, successos estranys, on ocorren crims inexplicables, es conviu amb les tensions personals i familiars i on només la pulsió del bé sedimenta el pòsit necessari per a continuar vivint.

En la xarrada, l’autora va tractar el procés creador abordant la seua pròpia experiència en la construcció de la novel·la ‘El mapa de los afectos’. L'escriptora va reflexionar sobre els temes i la dimensió coral de la trama i la seua relació amb la literatura i el còmic. Va abordar també la idea de l’atmosfera, la plasticitat i els plans com a reptes narratius que s’inspiren en les possibilitats gràfiques i la poesia.

L’entrada a la conferència va ser lliure i limitada a la capacitat de la sala. Les conferències podran recuperar-se amb posterioritat des del Canal MediaUni i el Canal YouTube del Centre Cultural La Nau.

Acadèmia, poesia i món del còmic

Ana Merino és catedràtica en Escriptura Creativa en Espanyol i Estudis Culturals en la Universitat de Iowa. En 2011 va fundar el MFA Escritura Creativa en Español en aquesta universitat, que va dirigir fins a desembre de 2018. Merino compta amb nombrosos articles sobre còmics en revistes científiques i els llibres acadèmics: ‘El Cómic Hispánico i ‘Diez ensayos para pensar el cómic’, una monografia crítica, ‘Chris Ware: La secuencia circular’ i el catàleg ‘Fantagraphics creadores del canon’.

Pels seus articles breus sobre còmics en la revista ‘Leer’ va rebre el Premio Diario de Avisos. També ha escrit articles d’opinió per a ‘El País’ i ha comissariat quatre exposicions sobre còmics. Va ser membre del Comité Executiu de l’International Comic Art Fòrum (ICAF), del Comité Directiu del Center for Cartoon Studies (CCS), del Consell Directiu de Iowa City Unesco Ciutat de la Literatura, i en l’actualitat és membre de la Junta Directiva del Teatre Riverside de la ciutat de Iowa.

L’autora també ha publicat nou poemaris: ‘Preparativos para un viaje’, ‘La voz de los relojes’, ‘Juegos de niños’, ‘Compañera de celda’, ‘Curación’, ‘Los buenos propósitos’ i els infantils ‘Hagamos caso al tigre’ i ‘El viaje del vikingo soñador’. A més, Merino és autora de la novel·la juvenil ‘El hombre de los dos corazones’ i l’àlbum ‘Martina y los piojos’, i les obres de teatre, ‘Amor: muy frágil’, que va dirigir i estrenar a Zúrich en 2012, ‘Las decepciones’, ‘La redención’, que va codirigir i va estrenar a Iowa City en 2017, i la infantil ‘Salvemos al elefante’.

Arxivat en: Cultura , Lletres