Anne Magurran analitza els canvis en la biodiversitat pel creixement poblacional al X Memorial Peregrí Casanova

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 27 de febrer de 2019
 
La professora Anne Magurran.
La professora Anne Magurran.

La professora Anne Magurran, del Centre de Diversitat Biològica de la Universitat de Saint Andrews (Escòcia) ha pronunciat la conferencia “Biodiversity change” aquest dimecres 27 a les 13 hores en la Sala Charles Darwin del Campus de Burjassot-Paterna. La intervenció és l’acte previst enguany pel X Memorial Peregrí Casanova, un homenatge a qui fóra catedràtic d’Anatomia de la Universitat de València, introductor de les idees evolucionistes i organitzador de l’homenatge a Darwin en la institució l’any 1909.

“El creixement de la població humana, combinat amb el desenvolupament econòmic, està pressionant sense precedents els ecosistemes mundials. Aquest fet ha generat una gran preocupació pel futur de la biodiversitat mundial, i la seua capacitat per a sostenir els serveis dels ecosistemes dels quals hom depèn”, destaca Anne Magurran.

L’experta explica que, com va assenyalar Charles Darwin, les comunitats ecològiques no són estàtiques, sinó que reemplacen contínuament la identitat i abundància d’espècies. En aquest sentit, Magurran ha analitzat que la diversitat temporal en un termini continua sent un aspecte infravalorat del canvi de biodiversitat. S'ha basat en treballs recents com la base de dades BioTIME i la presa de mostres d’aigua dolça a l’illa de Trinitat, per examinar el canvi de la biodiversitat en les dues dimensions de l’estructura comunitària. “Aquestes anàlisis revelen patrons interessants i, de vegades, imprevistos, i ressaltaré l’important repte d’entendre les causes i les conseqüències del canvi de biodiversitat”, destaca la professora escocesa.

El Memorial Peregrí Casanova està organitzat per l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva, la Facultat de Ciències Biològiques i la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació-Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València.

Les científiques i els científics que han participat en anteriors edicions han sigut Stanley L. Miller (Universitat de Califòrnia, San Diego), David M. Hillis (Universitat de Texas, Austin), Francisco J. Ayala (Universitat de California-Irvine), José Luis Sanz (Universitat Autònoma de Madrid), Rosemary i Peter Grant (Universitat de Princeton), Roger Butlin (Universitat de Sheffield), la biòloga evolucionista Rosemary Gillespie (Universitat de Califòrnia) i Robert D. Holt (Universitat de Florida).

 

Introductor de les idees darwinistes

Peregrí Casanova i Ciurana (València, 1849-1919) va ser catedràtic d’Anatomia de la Facultat de Medicina de la Universitat de València i introductor de les idees evolucionistes. També va organitzar l’homenatge a Darwin que va tindre lloc al Paranimf de la Universitat de València l’any 1909, amb motiu del centenari del naixement del científic anglès. Les seues publicacions i el seu treball cobriren diversos camps de la Medicina, especialment Morfologia. Alumne d’Ernst Haeckel, va ser un fidel seguidor de Darwin i un rigorós evolucionista, i féu de València un centre peninsular de difusió de l’evolucionisme. La Biblioteca de Ciències de la Salut de la Universitat de València porta el seu nom.

 

Més informació: http://ir.uv.es/wQ1Rhtr

Imatges: