L’arquitectura protagonista en La Nau en l’última cita del cicle ‘Ciutat i urbanisme’

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 22 de novembre de 2017
 
Fotògraf: M. Henry.
Fotògraf: M. Henry.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València ha tancat aquest dimarts, dia 21 de novembre, les taules redones del cicle ‘Ciutat i Urbanisme’, que organitza la Universitat de València, a través de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, i el diari Levante-EMV. Després de les conferències de Gaspar Jaén Urbán i Josep Martí Font, la cita ha servit per a obrir el debat ‘Urbanisme i arquitectura per a pensar’ a través de quatre ponents d’excepció: Ramón Marrades (director estratègic del Consorci València 2007), José Luis Miralles (professor del departament d’Urbanisme de la Universitat Politècnica de València), Elena Azcárraga (arquitecta, paisatgista i urbanista) i Isabel Bolufer (regidora d’Urbanisme de Xàbia) es reuniran entorn d’una taula que estarà moderada per Vicent Molins.

Ramón Marrades és llicenciat en Economia per la Universitat de València (2004-2009) i Màster en Economia i Geografia per la Utrecht University (2012). Es considera un economista urbà i és cofundador d’Urbego -la Plataforma Internacional de Joves Professionals Urbans-, de la iniciativa professional ‘València Vibrant’ i director d’estratègia de la Marina de València -agència de remodelació costanera de la ciutat-. Expert en les interaccions entre economia, polítiques públiques, ciutats, cultura i identitats, va rebre esments d’honor en el Premi Internacional de Joves Professionals de Planificació (2012) i en el Premi a l’Emprenedor Social d’Espanya (2013). A més, Marrades ha sigut investigador en Econcult (Unitat de Recerca en Economia de la Cultura de la Universitat de València) i investigador visitant en l’Institut de Cultura i Societat de Western Sydney University (Austràlia) i FLACSO (Equador).

Per la seua banda, Isabel Bolufer va estudiar Dret a la Universitat de València i una vegada va finalitzar la carrera (1976), va treballar a Madrid com a advocada en una companyia d’assegurances. En 1982 va tornar a Alacant per participar en política. Durant sis anys, Bolufer va ser regidora en l’Ajuntament de Xàbia, passant per les regidories de Cultura, Interior, Serveis Socials i tinent d’alcalde. Posteriorment, Isabel va tornar als despatxos d’advocats i va estar dos anys realitzant labors de jutgessa substituta a la Vila Joiosa. Una vegada conclosa aquesta etapa, va formar part d’un altre despatx d’urbanisme a Alacant. Abans d’entrar de nou com a regidora en el consistori xabienc en 2015, aquesta vegada en la regidoria d’Urbanisme, va estar sis anys com a jutgessa en Dènia.

Elena Azcárraga és arquitecta urbanista per l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura (ETSA) de la Universitat Politècnica de València (1997-2005). Formada en Paisatgisme i Medi Ambient en l’ETSA de Tolosa de Llenguadoc (2002-2003), té un Màster en Arquitectura del Paisatge per l’ETSA de Barcelona en la Universitat Politècnica de Catalunya (2005-2007). Amb més d’una dècada d’experiència en reconeguts despatxos de València i Barcelona, des de 2016 té el seu propi estudi a València. A més, és sòcia del col·lectiu multidisciplinari de professionals ‘La paisatgeria’ i és membre de la redacció de la revista internacional sobre paisatgisme ‘Paisea’ i de les agrupacions ‘Arquitectes pel paisatge’ i arquitectes urbanistes del Col·legi Oficial d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana.

Finalment, José Luis Miralles és director del Departament d’Urbanisme de la Universitat Politècnica de València des de 2012 i doctorat en Enginyeria de Camins, Canals i Ports de la qual a més és professor en l’Escola Tècnica Superior de la Politècnica. Així mateix, és director del Màster en Planificació Territorial, Mediambiental i Urbana des de 2001; i del Màster de Transport, Territori i Urbanisme des de 2008. També ha participat en nombrosos projectes de recerca com els INTERREG denominats DAMAGE (sobre gestió territorial posterior al desastre) i QUATER (sobre la qualitat del territori), així com ha participat en molts contractes amb empreses per a treballs com a plans urbanístics de diversos municipis o en ordenació del territori. És autor de dos llibres, de més de 13 articles en revistes de recerca i ha sigut ponent de congressos en 26 ocasions.

Tots ells estaran moderats per Vicent Molins, llicenciat en Geografia per la Universitat de València (2004-2009) i amb un Màster Executiu en Community Management i Direcció de Xarxes Socials en l’empresa per la Universitat d’Alacant (2012) entre altres titulacions. Col·laborador de Levante-EMV amb una columna setmanal en la secció d’Esports, participa també en altres publicacions i activitats de caire social i cultural.