Arranca el ‘Desembre Europeu’ amb la mirada posada sobre la crisi climàtica

  • Fundació General UV
  • 29 de novembre de 2019
 
Imatge gràfica del cicle 'Desembre Europeu'.
Imatge gràfica del cicle 'Desembre Europeu'.

La Universitat de València organitza del 2 al 20 de desembre el cicle ‘Desembre Europeu’, que en la seua cinquena edició porta per títol ‘La crisi climàtica’. Aquest tema serà abordat des de diferents perspectives, econòmiques i culturals, a través d’activitats com ara debats, teatre, cinema, llibres, tallers, conferències i exposicions. L’entrada a tots els actes és lliure, excepte aquells que requereixen inscripció prèvia o adquisició d’entrades com el cas del teatre.

El programa arranca a la Facultat d’Economia aquest dilluns, 2 de desembre, amb la taula redona ‘Els fons europeus a debat’ (15:30 hores), on intervindran els especialistes Pau Rausell, del Departament d’Economia Aplicada; Andreu Iranzo, director general dels Fons Europeus de la Generalitat Valenciana; i Julio Sanchis, cap de servei d’Anàlisi, Ordenació i Suport Tècnic, moderats per Daría Terrádez, directora general de Relacions amb la Unió Europea i l’Estat (inscripcions).

Amb l’objectiu de fomentar el debat sobre el futur d’Europa com a espai comú d’intercanvi cultural i social, la Universitat de València acull, des del 2015, el cicle ‘Desembre Europeu’, el qual té com a principal espai de trobada el Col·legi Major Rector Peset. Organitzat pel Centre de Documentació Europea de la Fundació General de la Universitat de València, el programa d’enguany se centrarà en el problema de la crisi climàtica, que serà tractat mitjançant una àmplia i variada representació d’expressions artístiques i culturals, a més d’incloure un cicle especial.

Amb el títol ‘Els Estats Generals d’Europa’, la Sala de la Muralla del CM Rector Peset acollirà, el dia 13 de desembre, la simulació de dues sessions de control del Parlament Europeu que reflexionaran sobre la crisi climàtica amb la intervenció d’estudiants universitaris, així com del públic assistent prèviament inscrit ací. La primera de les sessions, presidida per l’eurodiputada del PSE Inmaculada Rodríguez Piñero, començarà a les 10 hores i tractarà el paper de la UE davant aquesta problemàtica mundial. La segona, dirigida per David Hammerstein, qui va formar part del grup parlamentari dels Verds al Parlament Europeu entre 2004 i 2009, serà a les 12:30 hores i donarà una visió crítica de la crisi i les actuacions dels ens polítics responsables.

D’altra banda, tornarà l’edició d’hivern de la iniciativa ‘Café amb Projectes’, una trobada monogràfica que servirà per a visibilitzar l’Acció Jean Monnet, un programa europeu que ha complit 30 anys de recorregut. Es parlarà sobre els estudis entorn del procés d’integració europea en les universitats valencianes i es presentarà a la societat el projecte del Centre d’Excel·lència Jean Monnet de la Universitat de València, concedit l’any 2013 sota la candidatura del professor Cecilio Tamarit. L’encontre serà dimecres 11, a l’Aula de Seminaris del Rector Peset, a les 11 hores.

Cinema, teatre, música, llibres i seminaris
Així mateix, es podrà gaudir de la projecció de dues pel·lícules a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau, amb el suport de l’Aula de Cinema de la Universitat dins del cicle Premis Lux 2018 del Parlament Europeu: ‘The Other Side of Everything’ (L’altra cara de tot), de Mila Turajlić (Sèrbia, França, Qatar) –dimecres 18, 19 hores–, que narra la història sèrbia de la lluita contra el nacionalisme i en favor de la democràcia; i ‘Woman at War’ (La dona de la muntanya), de Benedikt Erlingsson (Islàndia, França, Ucraïna) –dijous 19, 19 hores–, una saga alegre, enèrgica i feminista d’una dona que és professora de música i viu una doble vida com a activista ambiental.

Per la seua banda, el projecte teatral europeu Escena Erasmus de la Universitat de València portarà damunt les taules de la Matilde Salvador de La Nau l’obra ‘(Dis)placement: Una historia de desplazamientos’, amb dramatúrgia de Martina Novakova i direcció de Josep Valero. Les representacions seran els dies 11, 12 i 13, a les 19 hores, amb entrades disponibles en www.latenda.es/entrades i a La Tenda de La Nau (preu: 2€).

També hi haurà dues presentacions de llibres. La primera, el dia 5, a les 19 hores, a càrrec dels autors, els professors José Díaz Lafuente i Mercedes Guinea Llorente. Amb el títol ‘El cumplimiento de la Comisión Europea con los ciudadanos’, presentaran, al Saló d’Actes del CM Rector Peset, un informe que recull els resultats de la VIII legislatura (2014-2019) i que inclou una anàlisi del compliment del programa polític proposat a la Comissió Europea presidida per Jean-Claude Juncker. La segona presentació, el dia 20 a l’Aula Magna de La Nau (19 hores), anirà a càrrec de Georg Pichler, amb introducció d’Alfons Cervera, que parlarà de la novel·la ‘Telefónica’, d’Ilsa Barea-Kulcsar.

Igualment, s’ha organitzat el seminari ‘Taller Eurostat, coneixement i ús d’estadístiques europees’, el dia 12 a la Facultat d’Economia (10 hores), dirigit pel professor Germán Molina. Aquesta sessió té com a finalitat conéixer en detall les estadístiques europees que ofereix l’Oficina Estadística de la UE Eurostat i com fer ús d’elles mitjançant la localització i la descàrrega de dades. Per a participar cal inscriure’s abans en aquest enllaç.

L’exministre Josep Piqué, a La Nau
L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, per la seua banda, participarà en el ‘Desembre Europeu’ amb l’organització de la conferència magistral ‘El món que ens ve’, dins del cicle ‘Les raons d’Europa’, que impartirà l’exministre Josep Piqué al Paranimf de la Universitat de València el dia 18, a les 18 hores.

En l’apartat musical, s’ha programat un concert a càrrec de ‘Jamaican Jazz Lovers’, divendres dia 20, a les 21 hores, coincidint amb la cloenda del programa europeu. Serà una festa per a celebrar el 25é aniversari de la publicació ‘Info-Europa’ del Centre de Documentació Europea de la Universitat de València que tindrà lloc a la cafeteria-llibreria La Batisfera (Reina 167, el Cabanyal, València).

A més, durant tot el cicle romandrà oberta al públic l’exposició ‘Més Europa, més futur’ al vestíbul de la Biblioteca de Ciències Socials Gregori Maians (Campus dels Tarongers), amb una selecció de 14 cartells que mostraran les contribucions socioeconòmiques del projecte de la Unió Europea.

El cicle ‘Desembre Europeu’ és una iniciativa del Centre de Documentació Europea de la Universitat de València, inscrit en la Fundació General d’aquesta institució acadèmica, que compta amb el suport dels vicerectorats d’Internacionalització i Cooperació, i de Cultura i Esport, el Col·legi Major Rector Peset, i d’altres organismes externs a la Universitat com són la Delegació del Consell per a la Unió Europea i Relacions Externes de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de València i l’Oficina Europe Direct de la Comunitat Valenciana; així com la col·laboració de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, Escena Erasmus de la Universitat de València, l’Oficina del Parlament Europeu a Espanya i la cafeteria-llibreria La Batisfera.

Més informació: