Acte institucional amb motiu del Dia internacional contra la violència cap a les dones

  • Gabinet de la Rectora
  • 25 de novembre de 2019
 
Foto: Miguel Lorenzo
Foto: Miguel Lorenzo

La rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre, va llegir ahir dijous, 21 de novembre, a les 18 hores al Paranimf de l’edifici històric de La Nau el manifest institucional pel 25 de novembre, Dia internacional contra la violència cap a les dones. A continuació, la rectora va inaugurar els panells dels Espais Violeta.

Nombrosos membres de la comunitat universitària han realitzat una concentració de cinc minuts de silenci per les víctimes de la violència de gènere hui dilluns, 25 de novembre, a les 12:00 hores a la porta principal de l'edifici de Rectorat amb motiu de la Diada internacional contra la violència masclista. Aquesta concentració se suma als númerosos actes que se celebren des de la setmana passada per lluitar contra aquest tipus de violència. Així mateix, s'ha animat a assistir a la manifestació que recorrerà els carrers de València avui a les 19: 30h.

Els actes pel 25 de novembre arrencaren el dijous passat, quan la rectora de la Universitat de València, M. Vicenta Mestre, acompanyada per la consellera de Justícia, Interior i Administracions Públiques, Gabriela Bravo, la vicerectora d’Igualtat, Diversitat i Sostenibilitat, Elena Martínez, la secretària general de la Universitat, M. Elena Olmos, la vicerectora d'Estudis, Isabel Vázquez, el vicerector d'Investigació, Carlos Hermenegildo, així com nombrosos membres de la comunitat universitària, va llegir el manifest de la Xarxa d’Unitats d’Igualtat de Gènere de les Universitats Espanyoles per a l’Excel·lència Universitària (RUIGEU).

Al manifest, es va declarar que ‘des de les universitats assistim amb estupor al fet que, des de certes posicions polítiques i socials, es negue o es justifique la violència masclista, malgrat totes les evidències empíriques que una i altra vegada els desmenteixen. Així mateix, interpel·lem als homes perquè diguen "Prou", trencant el silenci còmplice amb la crueltat d'aquells que són maltractadors’.

‘Les universitats com a generadores i transmissores de coneixement crític, però també de valors, hem (i podem) convertir-nos en un referent d'igualtat per a tota la societat. I com a referent d'igualtat, la Universitat s'ha de constituir en exemple de lluita contra la violència masclista que es puga donar al seu si, garantint -a més- la protecció i reparació del dany a les eventuals víctimes’, va asseverar la rectora M. Vicenta Mestre al manifest.

L’Espai Violeta és l’eina prevista en el III Pla d’Igualtat de la Universitat de València per tal de visibilitzar la lluita per la igualtat i contra les violències masclistes en tots els centres i serveis universitaris i actuar front a elles, amb el suport de la Unitat d’Igualtat.

La imatge dels panells que conformen els Espais Violeta és obra de la pintora, escriptora i il·lustradora Paula Bonet (Vila-real, 1980). Bonet, llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València, ha rebut l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana i va ser guardonada amb la Medalla al Mèrit Cultural. Juntament a la il·lustració de Paula Bonet es pot llegir l’eslògan “No estàs sola. Volem i podem ajudar-te. No a la Violència Masclista” que visibilitza la implicació institucional contra les violències contra les dones.

Amb la creació dels Espais Violeta en els centres i serveis de la Universitat de València es pretén facilitar a les persones víctimes d’agressions masclistes un telèfon i un correu electrònic per tal d’obtindre accés immediat als serveis de suport que proporciona la Universitat, donar a conéixer els recursos i procediments de la Unitat d’Igualtat en la prevenció, detecció i seguiment dels casos de violència masclista, proporcionar acompanyament a les persones que ho sol·liciten mitjançant personal voluntari format i acostar l’actuació de la Unitat d’Igualtat als centres i serveis universitaris.

A les 19 hores va intervindre Miguel Lorente Acosta, director de la Unitat d’Igualtat de la Universitat de Granada i exdelegat del govern contra la violència de gènere. Lorente va impartir la conferència ‘L’adoctrinament masclista i la negació de la violència de gènere’ i, finalment, Amparo Mañés en la clausura ha anunciat la convocatòria del VI Premi ‘Olga Quiñones Fernández’, als millors TFG, TFM i tesis doctorals que incorporen la perspectiva de gènere i que tracten la igualtat entre dones i homes.

L’acte institucional s’ha avançat al 21 de novembre per tal de convocar a tota la comunitat universitària a la concentració que es realitzarà el 25 de novembre a les 12 hores a les portes de l’edifici de Rectorat, una concentració de cinc minuts de silenci per les víctimes de la violència de gènere.

La programació completa de totes les activitats relacionades amb aquest dia que es realitzen en els tres campus universitaris es pot consultar en:

https://www.uv.es/igualtat/webnova2014/25n19.pdf

Activitat estudiantat Filosofia

Dins de les nombroses activitats desenvolupades amb motiu del 25N, alumnes de 3r curs del Grau en Filosofia de la Universitat de València realitzen un conjunt d'Activitats d'Aprenentatge i Servei (APS) en l'Institut de secundària IES Ravatxol de València. Aquesta manera d'aprendre filosofia –amb un servei a la Comunitat– es basa no sols en la reivindicació de la seua necessitat en la formació educativa a les aules sinó també fora d'elles com a formació cívica dels futurs ciutadans.

L'activitat té la seua base fonamental en l'explicació de la violència de gènere dirigit a totes i tots estudiants, amb l'objectiu de convidar-los a la conscienciació i reflexió sobre la violència cap a les dones.

Arxivat en: Institucional , Igualtat