Els articles divulgatius de la Universitat sobre la COVID-19 aconsegueixen més de dos milions de lectures

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 16 de juliol de 2020
 
Logo de The Conversation i la Universitat de València.

Els 32 articles d’especialistes de la Universitat de València (UV) publicats en la plataforma de divulgació científica The Conversation i republicats en més d’un centenar dels principals mitjans de comunicació espanyols, han rebut quasi dos milions i mig de lectures des del principi de la pandèmia de COVID-19. El més llegit, “El virus de la COVID-19 ni se creó ni se escapó de un laboratorio”, que demostra l’origen natural d’aquests patògens, del catedràtic de Genètica Fernando González i també Antonio Figueras i Beatriz Novoa (CSIC), té més de 417.000 consultes.

Per àrees, dels articles publicats, 17 són de Ciències Bàsiques i Enginyeria; 11, de Ciències Socials; 3, d’Educació i 1, d’Humanitats. El total de lectures d’aquestes publicacions des del 25 de febrer (amb la publicació del primer article, de Fernando González: “¿Qué pasa si el nuevo coronavirus provoca una pandemia?) és de 2.411.447.

El segon article més llegit (365.269) és “El origen del coronavirus SARS-CoV-2, a la luz de la evolución” i està signat per Juli Peretó, catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la UV i per Carlos Briones, científic titular del CSIC i vocal de la Societat Espanyola de Virologia. Els experts expliquen com aquest coronavirus ha sorgit per selecció natural a partir del gènere Betacoronavirus, dins de la família Coronaviridae.

Com a tercera publicació més llegida d’aquest període s’hi troba “¿Qué sabemos hasta hoy sobre la transmisión del SARS-CoV-2?”, escrit també per Fernando González i per Iñaki Comas, Álvaro Chiner i Ana María García (CSIC).

Manel Porcar, microbiòleg i investigador de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio) de la UV i del CSIC, ha escrit el quart article més llegit: “El coronavirus y la fuerza de la selección natural”, amb més de 200.000 lectures. La publicació “Esto es lo que los virólogos sabemos hasta hoy sobre el coronavirus SARS-CoV-2”, firmada per dotze investigadores i investigadors, entre ells el catedràtic de Microbiologia de la UV Javier Buesa, té també més 200.000 consultes.

Theconversation.com, plataforma digital independent, d’accés lliure, gratuït i sense publicitat, es va crear a Austràlia l’any 2011. Té nou edicions i compta amb més de 85.000 especialistes de 2.500 universitats i centres científics. La seua audiència mensual és de 10 milions de lectures directes, amb un impacte de més de 40 milions, per la republicació dels seus continguts en més de 2.000 mitjans de comunicació.

The Conversation Espanya té com a objectiu la divulgació a la societat espanyola i al món de parla hispana. El conveni de col·laboració entre la Universitat de València i aquesta plataforma es va signar el juliol de 2019. Actualment, 37 universitats més diversos centres espanyols mantenen col·laboració amb l’entitat. El total de lectures dels 53 articles publicats per 47 professores i professors de la Universitat de València en The Conversation des de la posada en marxa de la col·laboració l’any passat ascendeix a 2.738.728.