Un assaig sobre les molècules de la vida guanya el XXIV Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General»

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 12 de novembre de 2018
 
David González Jara, guanyador del XXIV Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General»; Mavi Mestre, rectora de la Universitat de València i Maria Fuster, presentadora de la Gala dels Premis Literaris Ciutat d'Alzira.
David González Jara, guanyador del XXIV Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General»; Mavi Mestre, rectora de la Universitat de València i Maria Fuster, presentadora de la Gala dels Premis Literaris Ciutat d'Alzira.

Las molècules de la vida. Breviario para bioquímicos novatos, del bioquímic i divulgador científic David González Jara, és l’obra guanyadora del XXIV Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General», dotat amb 12.000 € per la Universitat de València. Mavi Mestre, rectora de la institució acadèmica, va lliurar divendres 9 el guardó, en el marc dels XXX Premis Literaris Ciutat d’Alzira.

El guardó concedit té la finalitat d’estimular la creació i la difusió d’obres que posen a l’abast del públic els avanços científics i tecnològics, i també la divulgació de les diverses branques del coneixement. Escrita en primera persona, l’obra guanyadora analitza aspectes rellevants sobre l’estructura, propietats i funcions dels mecanismes moleculars en els quals es basa la complexitat biològica i que han fet possible la gènesi i la vida a la Terra.

Las moléculas de la vida, de David González Jara, presentat originalment en castellà, és un llibre dedicat a la bellesa i la complexitat d’allò minúscul: els àtoms i les molècules engendradores de vida. No debades, la complexitat de la vida a la Terra depèn d’aquests elements microscòpics, als quals, sovint, es despulla de la seua importància.

La rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre, ha reconegut que els Ciutat d’Alzira signifiquen 30 anys premiant i reconeixent les lletres valencianes i la recerca i la difusió de la ciència: “Hui és un dia important per a Alzira, per a la societat valenciana, i també per a la Universitat de València, ja que, a més, també estem implicats en aquests premis”. Mestre, en aquest sentit, ha recordat el paper del desaparegut Fernando Sapiña, professor de la Facultat de Química, integrant de la Unitat de Cultura Científica de la UV i persona implicada en la divulgació de la ciència durant molts anys. “Divulgar és una de les missions que té la Universitat. No sols hem de treballar bé en docència i en recerca, sinó que també hem de donar-ho a conèixer, comunicar-ho, i per això la divulgació és important per a arribar a la societat”, ha assenyalat la rectora.

“La vida i la seua gegantina complexitat brollen d’unes xicotetes partícules que anomenem molècules. Però no ens enganyem, sota el concepte homogeneïtzador de molècules s’oculta un descomunal, variat i complex univers engendrador de vida. Conèixer la vida implica conèixer les molècules que la configuren”, ha destacat el guanyador del XXIV Premi Europeu de Divulgació Científica «Estudi General».

A més, segons el divulgador, la ciència “és la millor estratègia de què disposa l’ésser humà a l’hora de trobar respostes a moltes de les qüestions que es planteja” i la divulgació científica “té la difícil tasca de fer intel·ligible allò complex i de transformar el que és tediós en motivador, de manera que qualsevol individu puga accedir al coneixement científic”.

David González Jara (Àvila, 1974) és llicenciat en Ciències Químiques i doctor en Bioquímica, i té estudis de Ciències Ambientals. Actualment, exerceix com a professor d’ESO en l’especialitat de Biologia i Geologia al CEO El Mirador de la Sierra de Villacastín, encara que també ha treballat com a professor universitari i com a director del Departament de Ciències Experimentals de la Universitat Internacional de La Rioja. Des de fa més de cinc anys, González Jara dedica part del seu temps a la divulgació científica. Ha publicat articles científics en revistes especialitzades i periòdics d’informació general com El País o Diario de Ávila, així com diversos manuals universitaris sobre didàctica de les ciències experimentals. Amb el llibre de divulgació El encantador de saltamontes va guanyar el Premi Prisma de Bronce al millor text original i inèdit de divulgació científica.

 

Jurat del premi

El jurat d’aquesta XXIV edició del guardó ha estat format per Maria Dolores Real, vicerectora d’Innovació i Transferència, que el presideix; Soledat Rubio, coordinadora de la col·lecció «Sense Fronteres»; Xavier Duran, guardonat en la XXIII edició d’aquest premi; Pascuala García, investigadora del Departament d’Òptica i Optometria, i Juan Francisco Fernández de Guevara, investigador del Departament d’Anàlisi Econòmica.

Per a la ponderació de treballs, el jurat ha tingut en compte l’interés científic i la coherència, la creativitat i l’originalitat, la claredat expositiva i l’estructura del text, i l’ús correcte de la sintaxi i les normes ortogràfiques. El llibre premiat serà coeditat per Edicions Bromera i pel Servei de Publicacions de la Universitat de València, en versió valenciana, en la col·lecció «Sense Fronteres».


Cerimònia

La nit del divendres 9 de novembre els guanyadors de les diverses modalitats han recollit el trofeu dissenyat per Manuel Boix en el sopar dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. A l’acte, conduït per la periodista Maria Fuster i amb el grup valencià Urbàlia Rurana, han assistit més de 800 persones. Entre elles, representants del Consell de la Generalitat Valenciana i de la Diputació de València, membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, del Consell Valencià de Cultura, a més d’altres líders polítics, membres dels principals sindicats i d’entitats com Escola Valenciana. A aquesta edició s’han presentat un total de 242 originals que han optat a una dotació global de 72.000 euros.