L’augment de temperatura pel canvi climàtic permet ampliar la temporada turística valenciana

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 7 de desembre de 2020
 
(D’esquerra a dreta). Jorge Olcina, catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional a la Universitat d’Alacant i Juan Javier Miró, professor de Geografia Física de la UV.
(D’esquerra a dreta). Jorge Olcina, catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional a la Universitat d’Alacant i Juan Javier Miró, professor de Geografia Física de la UV.

Un estudi de Juan Javier Miró, professor de Geografia Física en la Universitat de València (UV), i Jorge Olcina, catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional a la Universitat d’Alacant, analitza com l’increment de les temperatures permet ampliar la temporada turística a la primavera i la tardor, però genera pitjor “confort climàtic” al centre de l’estiu. El treball, publicat a la revista Investigaciones Turísticas de la UA, explica com la pujada de les temperatures nocturnes a les zones costaneres i les diürnes a l’interior impacten en el sector turístic valencià.

L’estudi mostra canvis en la temperatura i en els patrons estacionals de les pluges, que incideixen en el confort climàtic, un recurs principal per al turisme. En concret, s’ha detectat un increment de les temperatures màximes a l’estiu i a la fi de la primavera, sobre tot a l’interior, un augment de la freqüència de “nits tropicals” (temperatura mínima nocturna superior als 20ºC) a la zona costanera i un increment de la temperatura de l’aigua del mar Mediterrani.

“L’activitat turística és un dels principals motors econòmics de la Comunitat Valenciana, al temps que es fonamenta en gran mesura en les condicions climàtiques idònies per al recurs ‘sol i platja’. En aquest context, el canvi climàtic afecta aquestes condicions, que perden part de la seua idoneïtat típica a l’estiu. Però, al temps, també obri noves oportunitats amb millors condicions climàtiques fora de l’estiu, i també millora l’aptitud per a noves formes de turisme a l’interior que es veu molt afavorit per la reducció de la temporada freda de l’any”, destaca Miró.

Com a conseqüència d’aquests factors, “la recerca preveu una forta pèrdua de confort tèrmic a l’estiu de cara a l’any 2100, mentre que ocorre el contrari per a l’hivern, ja que en aquesta estació la tendència és cap a una millora en tota la Comunitat. A més, és d’esperar un augment relatiu del confort a les àrees muntanyoses i parts altes, no només a l’hivern sinó també a la tardor i primavera”, apunta Olcina.

La rapidesa d’adaptació del turisme és essencial per mantenir la competitivitat i la seua forta influència en l’economia regional. Per això, els autors proposen les següents mesures: modificar el calendari de “temporada alta” per incloure els mesos de juny i setembre, millorar el condicionament climàtic dels establiments turístics, disposar de bons sistemes de proveïment d’aigua i modificar els protocols de protecció civil i sanitat pública per fer front a perills climàtics com les fortes pluges.

Els objectius de la investigació han sigut estudiar la distribució territorial del confort tèrmic a la Comunitat Valenciana, mitjançant l’anàlisi de factors climàtics i geogràfics, i projectar la situació a finals d’aquest segle en el context de l’actual procés d’escalfament climàtic. S’ha fet ús del Índex de Confort Climàtic de Mieczkowski (TCI), una eina per avaluar l’aptitud turística que ofereix un clima basant-se en les seues característiques.

La investigació de Juan Javier Miró se centra en l’estudi del canvi climàtic a la conca mediterrània de la Península Ibèrica i en el desenvolupament de tècniques de reconstrucció i anàlisi de bases de dades de caràcter climàtic. Els treballs de Jorge Olcina es focalitzen en diverses temàtiques geogràfiques relacionades amb l’Ordenació del Territori, Climatologia i Riscos Naturals.

 

Article: Miró Pérez, J. J. i Olcina Cantos, J. (2020). “Cambio climático y confort térmico. Efectos en el turismo de la Comunidad Valenciana”. Investigaciones Turísticas (20), pp. 1-30. https://doi.org/10.14198/ INTURI2020.20.01