L’AVL i la Universitat organitzen un congrés internacional i una exposició sobre la figura de sant Vicent Ferrer

 

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), amb la col·laboració de la Universitat de València, va inaugurar dimecres el Congrés Internacional ‘Sant Vicent Ferrer, projecció europea d’un sant valencià’, amb el propòsit d’aprofundir en la figura de l’Escriptor de l’Any d’enguany i que va comptar amb la presència de reconeguts investigadors de la personalitat polièdrica del religiós i de la seua obra. A més, el congrés va acollir una exposició repartida en dos seus: la catedral de València i la sala Duc de Calàbria de la Biblioteca Històrica de la Universitat de València, al Centre Cultural La Nau, amb el títol: ‘Vicent Ferrer, un predicador de la tardor medieval’.

El congrés va començar el dimecres 16 d’octubre, a les 11.30 hores, en la capella del Sant Calze de la catedral de València amb l’assistència d’una nodrida representació institucional, eclesiàstica, cultural, universitària i acadèmica.

La sessió del matí va acabar amb la inauguració de l’exposició en la catedral de València, on es mostraren materials bibliogràfics com els manuscrits de sermons vicentins en valencià que custodia l’Arxiu de la Catedral de València —la col·lecció més rica coneguda—, el volum manuscrit amb la traducció al castellà de sermons que va pertànyer a sant Joan de Ribera, custodiat pel Reial Col·legi i Seminari del Corpus Christi de València, el sermonari conservat en l’església parroquial d’Aiora, pintures, i una de les dos bíblies de sant Vicent Ferrer.

En la sala Duc de Calàbria del Centre Cultural La Nau s’exposa la segona de les bíblies del predicador, juntament amb el manuscrit del diari de sessions del Compromís de Casp, el procés de canonització, llibres amb miracles i festes centenàries, entre altres obres del sant conservades per la Universitat de València. L’exposició podrà ser visitada fins al 19 de gener. Els materials bibliogràfics seleccionats intenten, com ha explicat el professor Francisco Gimeno, comissari de l’exposició, posar al descobert els diversos aspectes que caracteritzaren la vida de Vicent Ferrer, personatge singular en la transició del segle xiv al xv.

El congrés, que es va prolongar fins al divendres 18 d’octubre en l’Aula Magna de La Nau, va permetre conéixer profusament el tarannà del religiós a través de la participació de grans especialistes de l’obra vicentina, com ara Alfonso Esponera, Carlo Delcorno, Luciano Cinelli, Tomás Martínez Romero, Franco Morenzoni, Maria Anne Polo, Pedro Cátedra, Sophie Delmas, Maria Montesano, Paul-Bernard Hodel i Gian Luca Potestà, a més dels acadèmics Antoni Ferrando, Jordi Colomina i Albert Hauf, que pronunciarà la conferència de clausura.

“Vicent Ferrer, sis segles després de la seua existència, encara és hui un personatge universal. El sant va marcar una clara influència no solament en el terreny religiós com a predicador, sinó també en l’àmbit polític i eclesiàstic del seu temps. La seua paraula no deixava indiferent a ningú, com tampoc els seus sermons i miracles, que han arribat fins als nostres dies convertits, en molts casos, en tradició popular”, ha declarat l’acadèmic Honorat Ros, president de la Comissió de l’Escriptor de l’Any 2019 Sant Vicent Ferrer.

Finalment, el president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Ramon Ferrer, s’ha mostrat satisfet per l’estreta col·laboració institucional amb la Universitat de València per a portar a bon port la realització del Congrés Internacional “Sant Vicent Ferrer, projecció europea d’un sant valencià”, així com també per la voluntat de la jerarquia eclesiàstica valenciana d’obrir les portes de la catedral i acollir la sessió inaugural en la capella del Sant Calze, que comptarà amb l’assistència d’un centenar de persones entre congressistes i convidats.

Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies