La banalitat en l’era de la instantaneïtat, a debat a La Nau

  • 15 de febrer de 2017
 
La Nau

Un dels trets definitoris de l’era actual és la instantaneïtat. Les noves tecnologies, i sobretot les xarxes socials, propicien un nou univers comunicatiu en el qual la velocitat, i molt sovint la banalitat, s’hi imposen. La Càtedra de Filosofia i Ciutadania José Luis Blasco Estellés dedica la XII edició de les seues conferències anuals a aquesta temàtica. El cicle començarà aquest dijous, dia 16 de febrer, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. L’acte estarà presentat pel vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño.

Amb el títol ‘La banalitat com a misteri’, la nova edició es desenvoluparà durant tres dijous consecutius (16 i 23 de febrer, i 2 de març) a l’edifici històric de la Universitat. Totes les conferències començaran a les 19 hores, a l’Aula Magna, i l’entrada és lliure.

El pintor i escriptor Manuel Baixauli inaugurarà el cicle el dia 16 amb la conferència ‘El camí difícil’, en la qual parlarà sobre la relació existent entre el progrés científic i la banalització de l’art. El debat versarà sobre les possibilitats i les amenaces que les noves tecnologies ofereixen en aquest àmbit, perquè si bé les TIC afavoreixen la difusió i la democratització de la cultura, també obrin la via a usar-les de manera espectacular i senzillista. 

L’obra literària de Baixauli comprén Espiral, un llibre de relats i microrelats, publicat el 1998, i posteriorment tres novel·les: VersoL’home manuscrit i La cinquena planta, a més d’una recopilació d’articles amb el títol Ningú no ens espera, il·lustrats per l’autor mateix. La seua producció literària ha rebut nombrosos guardons (Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, Premi Mallorca de Creació Literària, Premi de la Crítica Narrativa Catalana de l’Associació Espanyola de Crítics Literaris i Premi Joan Crexells de Narrativa). 

El cicle continuarà el 23 de febrer amb el professor d’Estètica i Teoria de les Arts a la Universitat de Múrcia, Salvador Rubio, que analitzarà el valor de la banalitat en la conferència ‘Ahora y aquí’, que té com a base l’intercanvi epistolar entre J.M. Coetzee i Paul Auster (Ahora y aquí, 2012).

Finalment, el 2 de març, la professora del Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura a la Universitat de Barcelona Laura Borràs dissertarà sobre els hàbits culturals i els reptes per al llenguatge en el món interconnectat, amb una ponència que porta per títol: ‘La lectura avui: xarxes i dispositius. Vana o banal?’

La Càtedra de Filosofia i Ciutadania José Luis Blasco Estellés (www.catedrablasco.cat) té com a propòsit constituir un fòrum en què les dues màximes vocacions de Josep Lluís Blasco, la vocació filosòfica i la vocació cívica i ciutadana, hi troben un espai de confluència. Es tracta d’acostar la filosofia als ciutadans sotmetent els problemes socials més urgents a la reflexió dels filòsofs i pensadors i fer arribar aquesta reflexió a la societat. Al llarg de l’any es programen conferències, taules rodones, cursos monogràfics amb la participació de personalitats destacades en l’àmbit de la reflexió filosòfica i social, així com publicacions fruit d’aquestes reflexions. 

El cicle té la col·laboració de diferents entitats de la Universitat (Centre Cultural La Nau, Vicerectorat d’Internacionalització, Facultat de Filosofia i Ciències de l’Educació i Departament de Filosofia), a més de la Institució Alfons el Magnànim i la Societat de Filosofia del País Valencià.