La Biblioteca Històrica de la Universitat organitza una lectura continuada del ‘Tirant lo Blanc’ i exposarà el seu incunable

  • Vicerectorat de Cultura i Esport
  • 21 de novembre de 2019
 
Cartell de la iniciativa.
Cartell de la iniciativa.

El dimecres 20 de novembre amb motiu del Dia del Llibre Valencià, la Biblioteca Històrica de la Universitat de València ha organitzat una lectura continuada del ‘Tirant lo Blanc’ oberta a tot el públic. Durant tota la jornada, s’hi ha exposat l’incunable imprés a València en 1490, que pertany a la Biblioteca Històrica. D’aquesta edició prínceps només se’n conserven tres exemplars al món.

L’any 2000, la Generalitat Valenciana va instituir el 20 de novembre com el Dia del Llibre Valencià. Aquest mateix dia, però en 1490, va eixir de la premsa de Nicolau Spindeler la primera edició de l’obra del valencià Joanot Martorell Tirant lo Blanc, segons consta al colofó.

Aquest llibre de cavalleries, obra emblemàtica del segle d’or de la literatura valenciana, que fou salvat de la foguera en el Quixot, està considerat com l’inici de la novel·la europea moderna i constitueix la major aportació valenciana a la literatura universal. Narra les aventures d'armes i d'amor del seu protagonista, Tirant, un heroi que aconsegueix alliberar Constantinoble del poder turc, i un cavaller més humà que d’altres cavallers, que sofreix per l’amor de Carmesina.

La seua trama, variada i rica en registres (des del to greu fins a l’humor, des de la crueltat fins al sensualisme), permeten una lectura plaent i divertida, que ha resistit el pas del temps.

Per a celebrar el Dia del Llibre Valencià, la Biblioteca Històrica ha organitzat la lectura continuada d’aquesta magnífica obra que tindrà lloc en la sala Duc de Calàbria, des de les 10 hores fins a les 20 hores. L’acte començarà amb la interpretació musical de dues peces del ‘Llibre Vermell’ a càrrec de Patricia Garcia (viola) i Elia Casanova (veu). A continuació, es donarà pas a la lectura en la que participaran més de 100 persones.

Durant la jornada, s’hi exposarà l’incunable que arribà a la Biblioteca Històrica llegat per Giner de Perellós, Marqués de Dos Aguas. Es tracta d’un dels tres exemplars originals que es conserven al món. Els altres dos es troben a la British Library i la Hispanic Society of America.

Per facilitar la conservació i la consulta d’aquesta obra i d’altres obres patrimonials, la Biblioteca Històrica compta amb la seua biblioteca digital d’accés lliure SOMNI. (http://somni.uv.es).

Arxivat en: Lletres
Aquesta pàgina web utilitza cookies pròpies i de tercers amb fins tècnics , d'anàlisi del trànsit per facilitar la inserció de continguts en xarxes socials a petició de l'usuari . Si continua navegant , considerem que accepta el seu ús . Per a més informació consulte la nostrapolítica cookies