El Botànic acull la conferència d’Emili Laguna «Microreserves, 25 anys protegint la nostra flora»

  • Jardí Botànic
  • 25 de març de 2019
 
Emili Laguna fotografia

Emili Laguna, botànic conegut per haver estat l’impulsor de les microreserves, una exitosa figura de protecció de flora silvestre, serà l’encarregat d’impartir la conferència ‘Microreserves, 25 anys protegint la nostra flora’, el proper dimecres, 27 de març, a les 19 h, a l’Estufa Freda del Jardí Botànic de la Universitat de València.

Microreserva de flora. Una pionera idea per protegir llocs menuts però molt rics en flora endèmica o amenaçada que fa més de 30 anys va començar a voltar pel servei de Vida Silvestre de la Generalitat Valenciana. Un decret de 1994 del Consell li donava forma legal al que encara era un concepte teòric. Cap a finals de 1998 i principis de 1999, es declararen les  primeres microreserves de flora a terres valencianes i ens convertíem en pioners, a nivell mundial, amb una innovadora fórmula de protecció de flora silvestre.

Emili Laguna, botànic conegut per haver estat l’impulsor de les microreserves, serà l’encarregat de contar-nos de primera mà els resultats d’aquesta figura de protecció en aquesta xarrada que acollirà el Jardí Botànic de la Universitat de València el proper dimecres, 27 de març. Un balanç que és positiu, 25 anys després, amb 304 microreserves distribuïdes per 145 municipis de tota la geografia valenciana, i on es conserven poblacions de gran part de les plantes valencianes més singulars i amenaçades.

Les microreserves de flora són, a més, un èxit internacional. La xarxa de microreserves ha exportat el seu model de protecció a molts territoris d'altres països europeus i mediterranis i ha despertat l'interés de professionals de la investigació i la conservació molt més enllà. Ara per ara, la paraula 'microreserva', proposada per primera vegada ací, forma part del llenguatge tècnic d’especialistes en botànica i conservacionistes d’arreu del món.

Enguany, a més, el cicle d’excursions De ruta amb el Botànic també homenatja aquesta fórmula de protecció, convertida en protagonista de les eixides guiades per especialistes en botànica que cada any s’organitzen des del Botànic. Barx-La Drova, la Granadella de Xàbia i la serra de Pina són algunes de les primeres destinacions que formen part de la xarxa de microreserves de flora.

Emili Laguna Lumbreras és doctor en Ciències Biològiques per la Universitat de València i treballa com a cap de secció encarregat de la conservació de flora al Servei de Vida Silvestre de la Generalitat Valenciana i al Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF). És autor de més de 600 publicacions tècniques i científiques i habitual col·laborador de mitjans de comunicació en programes divulgatius sobre plantes valencianes i la seua conservació. Als àmbits nacional i internacional, és conegut per haver proposat la protecció de terrenys botànics d'interés mitjançant una nova figura de conservació activa: la microreserva de flora. A més, Laguna ha dirigit la seua implementació pionera al territori valencià i l'exportació del model a altres regions i països d'Europa i la Mediterrània. Dirigeix els principals programes de recuperació de la flora valenciana més amenaçada i forma part de diversos comités i grups internacionals d'experts i expertes en conservació vegetal.

 

Més informació: http://links.uv.es/nK2ApPi