El Botànic acull l’estrena a València d’‘El enigma Agustina’, un original projecte de divulgació científica

  • Jardí Botànic
  • Eva Pastor Serra, Elisa Caballer Bellido, Mireia Trinitat Capsir Maiques
  • 22 de juny de 2018
 
El enigma Agustina

Què poden tindre a veure el Palau del Pardo, Einstein, el paper de les dones científiques de principi del segle XX, el gat de Schrödinger i la cobla? Encara que sembla una combinació impossible, és l’original base per a desenvolupar la història d’‘El enigma Agustina’, un documental dirigit per l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC) del qual el Jardí Botànic acollirà l’estrena el pròxim 29 de juny, a les 18:30 hores, a l’Auditori Joan Plaça, fruit de la col·laboració amb el col·lectiu de divulgació La Física del Grel. Hi haurà, a més, un col·loqui amb Manuel González i Natalia Ruiz, membres del projecte amb una consolidada trajectòria en el món de la divulgació.

El enigma Agustina està ambientat en l’Espanya de principis del segle XX, moment en què haguera pogut convertir-se en l’avantguarda de la ciència a Europa, on es vivia un dels períodes més importants per a disciplines com ara la física o la química. Ments brillants com Albert Einstein, Marie Curie, Edwin Schrödinger o Niels Bohr feren aportacions clau en l’establiment de les bases de la investigació científica actual. En el nostre país, ens trobàvem en un gran moment gràcies al treball de la Junta d’Ampliació d’Estudis (JAE) i la dedicació de persones com Blas Cabrera, Julio Palacios, Enrique Moles, José Castillejo o Felisa Martín Bravo, entre altres. Però, malauradament, la  guerra i la posterior dictadura van provocar que molts projectes i investigacions restaren oblidats en els calaixos. 

Amb El enigma Agustina, que ha estat rodat a Granada, París i Madrid, es pretén posar llum a les investigacions científiques d’aquell moment destacat de la història d’Espanya. Al mateix temps, el documental també pretén traslladar missatges científics complexos a un públic ampli, per a la qual cosa aborda algunes de les fites científiques més rellevants del període, com ara la relativitat general, la mecànica quàntica i la cosmologia. El documental està finançat per l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia, la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) en col·laboració amb la Societat Espanyola d’Astronomia, la Conselleria de Cultura de la Junta d’Andalusia i l’Institut Andalús de la Dona.

El Botànic ofereix l’oportunitat de gaudir en pantalla gran d’una proposta de divulgació científica envoltada d’un fil argumental que enganxa i emociona. Hi trobarem un personatge, Agustina Ruiz Dupont, unes obres de remodelació que trauen a la llum un bagu ple d’objectes i documents als quals ningú ha prestat atenció. Anys després, un misteri que apareix estirant d’un fil històric per a un doctorat... La ciència serà al mateix temps paisatge i protagonista d’aquesta història que amaga moltes sorpreses, personatges i testimonis.

Posteriorment a la projecció d’El enigma Agustina es realitzarà un col·loqui amb Manuel González García i Natalia Ruiz Zelmanovitch, membres de l’equip impulsor d’aquest projecte divulgatiu, i actors en la pel·lícula.

Manuel González és llicenciat en Físiques per la UCM i doctor en Astrofísica per la Universitat de París-Sud XI. Els últims anys s’ha especialitzat en radioastronomia, treballant en el telescopi IRAM, a Granada, i a l’Observatori Astronòmic Nacional, a Guadalajara. Actualment treballa a l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia i és responsable de comunicació del projecte europeu PRE-ESTE. A més, realitza una intensa activitat divulgadora que l’ha portat a classificar-se en Famelab 2015 i a formar part del grup de monologuistes científics Big Van. 

Natalia Ruiz és llicenciada en Traducció i Interpretació (francés i anglés), experta en Planificació i Gestió Cultural i en Comunicació Social i Divulgació de la Ciència. Ha treballat a l'Institut d’Astrofísica de Canàries, el Centre d’Astrobiologia, l’Institut de Ciència de Materials de Madrid (CSIC) i ara és responsable de comunicació del projecte europeu Nanocosmos des de l’Institut de Física Fonamental (CSIC). És membre de l’ESO Science Outreach Network a Espanya i actualment col·labora amb Carne Cruda Radio fent un especial de ciència. Forma part de Naukas, escriu contes i li agrada dir que és molt teatrera. 

La projecció del documental i el col·loqui formen part de #LasCharlasdelGrel, una iniciativa del col·lectiu La Física del Grel que tracta de parlar de ciència de manera amena i accessible per a tots els públics. Compta amb la col·laboració del Jardí Botànic de la Universitat de València, el Ministeri d’Educació, la Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana i la Universitat de València.

L’activitat serà el proper 29 de juny a l’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic, a les 18:30 hores. L’entrada és gratuïta i l’aforament limitat.

 

Més informacióhttp://links.uv.es/VH9uBWc