El Botànic celebra el dia de l’arbre amb una reforestació oberta al públic i emmarcada en les accions pel clima

  • Jardí Botànic
  • 26 de febrer de 2020
 
Plantació Botànic Dia de l'Arbre

El Jardí Botànic de la Universitat de València celebra, un any més, el “Dia de l’arbre” amb una reforestació a la Muela de Santa Catalina, en Aras de los Olmos. L’activitat, que es durà a terme el pròxim dissabte, 29 de febrer, és gratuïta, amb inscripció prèvia, i està oberta a tota la comunitat universitària i a la societat en general.

Des de 2014, i amb motiu del dia de l’arbre, el Botànic ha desenvolupat sis reforestacions amb col·legis i instituts valencians en les quals han participat més de 500 persones, i s’han plantat més de 2.000 arbres i arbustos autòctons a la serra d’Agullent amb la col·laboració de l’associació ambiental La Codolla. Amb aquesta activitat s’ha contribuït a la recuperació de la serra de l’incendi patit en 2010 i s’ha conscienciat, mobilitzat i involucrat a la societat, des de les escoles, en la recuperació del nostre paisatge.

En 2020 s’ha volgut fer un pas més, canviar de lloc i involucrar també a les famílies, la comunitat universitària i la societat en general, no només per recuperar el paisatge sinó també per a  contribuir a mitigar el canvi climàtic i a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Per això des del Botànic hem proposat dues activitats, una que es va realitzar el 24 de febrer, amb la comunitat escolar, i una altra, el 29 de febrer, que es fa amb la comunitat universitària i la societat en general.

El dia 24 de febrer es va dur a terme una plantació en la Muela de Santa Catalina, a Aras de los Olmos, en què van participar més de 100 xiquets i xiquetes d’edats compreses entre els 12 i els 16 anys del Col·legi La Purísima del Grau. Durant la jornada es van plantar vora 150 arbres, entre carrasques i roures valencians. Després de la plantació, l’alumnat va visitar el Jardí etnobotànic, un antic cementiri reconvertit en espai didàctic amb l’assessorament del Jardí Botànic de la Universitat de València, i que inclou plantes autòctones d’ús medicinal, culinari i ornamental.  

Plantació del 29 de febrer

Durant la passada fira d’Expociència de la Universitat de València el Jardí Botànic va proposar l’activitat “Emporta’t un bosc a casa i vine amb nosaltres a plantar-lo”. Més de 1.000 xiquets i xiquetes passaren pel taller i s’emportaren a casa plantes forestals per a cuidar-les durant nou mesos. Aquest dissabte, 29 de febrer, anirem amb algunes de les famílies plantar-les a Aras de los Olmos. L’activitat està oberta també a la comunitat universitària i a la ciutadania en general, fins a completar l’aforament. La jornada, organitzada pel Botànic i l’Ajuntament d’Aras de los Olmos, és gratuïta i cal inscriure’s prèviament. Les inscripcions es poden fer per telèfon al 96 315 68 16 (dilluns a divendres, de 9  a 14 h), per correu electrònic a cicbotanic@uv.es o a través del formulari disponible a la web www.jardibotanic.org. L’excursió eixirà en autobusos des del Botànic a les 8:30 h del matí i tornarà cap a les 18 h.

L’Ajuntament d’Aras de los Olmos aposta per la lluita contra la despoblació i la conservació del territori a través d’un destacat projecte ambiental i científic.  L’any passat, tota la zona de l’Alt Túria, va ser declarada Reserva de la Biosfera per la Unesco, un reconeixement mundial al seu patrimoni natural. Aras de los Olmos s’ha proposat, entre altres objectius, ser ambientalment sostenible i recuperar ecosistemes degradats allà on siga possible. Aquest és el cas de la zona que us convidem a reforestar el pròxim 29 de febrer. Es tracta d’unes terrasses de cultiu abandonades que tornaran a cobrir-se de verd amb espècies mediterrànies mitjançant la participació de tota la comunitat universitària, famílies i la mateixa gent del poble que ens acompanyarà aquest dia. Per la vesprada està prevista la visita a l’ecomuseu, amb una col·lecció arqueològica i una altra paleontològica, i al jardí etnobotànic.  

En definitiva, una jornada per a gaudir del patrimoni d’Aras de los Olmos i del seu cel, un dels més nets i lliure de contaminació lumínica d’Espanya. Per això ha estat declarat Reserva Starlight i compta amb el Centre Astronòmic de l’Alt Túria, mantingut conjuntament per l’Associació Valenciana d’Astronomia i la Universitat de València, que també té ubicat en aquesta localitat el seu Observatori Astronòmic al cim de la Muela de Santa Catalina. 

Accions pel clima

En aquest moment, el canvi climàtic s’ha convertit en una emergència i s’ha d’analitzar, avaluar i tractar de mitigar des de tots els fronts possibles. Els Jardins Botànics, lligats històricament a la societat, a la seua evolució i a les seues necessitats, tenen també un paper actiu davant la situació ambiental tan delicada a què ens enfrontem. Com a centres de conservació, recerca, educació i divulgació, compten amb reptes a superar però també amb recursos que aportar. En aquest sentit, el Jardí Botànic de la Universitat de València vol ser part activa del canvi necessari per a transformar el planeta en un món millor per a totes les persones. L’acció sostinguda d’activitats com aquestes contribueixen a ajudar a la recuperació de la vegetació, destruïda pels incendis o la transformació del territori, i a reduir la nostra petjada de carboni.

Més informació: www.jardibotanic.org
 

Arxivat en: Jardí Botànic