Capella de Ministrers fa un homenatge musical a Lucrècia Borja, hui en el Festival Serenates

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 26 de juny de 2019
 
Imagen de la noticia

Hui, dia 26 de juny, Capella de Ministrers actuarà al Centre Cultural La Nau, en el marc del festival ‘Serenates’, organitzat conjuntament per la Universitat de València i l’Institut Valencià de la Música, amb la col·laboració de l’Ajuntament de València, la Diputació de València, el Palau de la Música de València, l’EASD (Escola d’Art i Superior de Disseny), la Fundació Banc Sabadell i la Fundació Bancaixa.

La formació valenciana, dirigida pel violagambista, Carles Magraner, proposa en aquest concert un homenatge musical a Lucrècia Borgia. El programa de concert es basa en la música de l’època i farà reviure al públic la fascinació que les corts renaixentistes italianes sentien per aquesta dona. L’entrada al concert (22.30 hores) pot adquirir-se a través de la web http://www.latenda.es/entrades i a la Tenda de la Universitat de València.

Capella de Ministrers presentarà en Serenates el seu últim treball Lucretia Borgia, un disc basat en la música coetània de la filla del papa Alexandre VI, que és un homenatge allunyat de clixés, prejudicis i rumors sobre la vida d’aquesta figura culta i refinada pertanyent a l’estirp dels Borja (Borgia en la seua transcripció italiana), una influent família valenciana en el Renaixement. Aquest treball discogràfic és el número 58 d’una formació de referència en la música antiga, amb més de 30 anys de presència en el panorama internacional.

Carles Magraner, director de la formació, aborda la fascinació de les corts renaixentistes italianes i l’esdevenir de Lucrecia Borja  (1480-1519) en el seu context històric l’any en què es commemora el 500 aniversari de la seua mort. En el concert es farà un recorregut que comença amb el seu naixement a Subiaco (Roma), els casaments amb Giovanni Sforza, Alfonso d’Este i Alfons d’Aragó, les relacions amb Pietro Bembo, Isabella i la cort de Ferrara i músics com Bartolomeo Tromboncino o Joan Ambrosio Dalza i acaba amb el seu refugi en la devoció al final de la seua vida i la seua defunció amb només 39 anys.

Capella de Ministers ha comptat per a aquest repertori amb prestigiosos músics i intèrprets que actuaran al Claustre de la Nau: Èlia Casanova (soprano), Hugo Bolívar (contratenor), Jorge Morata (tenor), Pablo Acosta (baríton), Carles Magraner (vihuela d’arc), David Antich (flautes), Sara Águeda (arpa), Robert Cases (guitarra renaixentista i viola) i Pau Ballester (percussions).

Capella de Ministrers ha actuat en prestigiosos auditoris nacionals i internacionals i ha treballat en la recuperació d’un llegat musical que ha rescatat i difós en 1.500 concerts, un llegat que ha arreplegat en 58 discos propis i en diverses participacions, recopilatoris i cd promocionals. En aquesta tasca ha abordat, amb un gran treball musicològic, la música de la corona de Castella i d’Aragó, àrab andalusí, sefardita, cristiana, de l’Espanya virregnal del nou món, el Misteri d’Elx, els Borja, medieval, renaixentista, el segle d’or, barroca, del Mediterrani, sarsuela...