Carlos Castresana imparteix un seminari sobre els processos de justícia transicional

  • Unitat de Suport als Instituts Tarongers
  • 15 d’octubre de 2019
 
Carlos Castresana

El president de l’Associació Pro-Drets Humans d’Espanya i fiscal en excedència del Tribunal Suprem Carlos Castresana impartirà, el dijous 17 d’octubre (16h.), un seminari sobre els límits i obstacles als processos de justícia transicional.

La conferència, que tindrà lloc en el saló de graus del Departament de Dret Internacional  de la Facultat de Dret, està oberta al públic i forma part del programa de seminaris del màster i doctorat en Drets Humans, Democràcia i Justícia Internacional, que organitza l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València.

Llicenciat en Dret, Castresana va exercir com a advocat i va ingressar en la carrera fiscal en 1989. Va presidir la Unió Progressista de Fiscals (UPF) i va ingressar en la Fiscalia Anticorrupció des de la seua creació en 1995, on va estar dedicat a investigar delictes econòmics, en alguns casos de gran rellevància tant nacional com internacional. Va encapçalar investigacions notòries com el cas Gil, sobre les presumptes irregularitats comeses pel que va ser alcalde de Marbella i expresident del club de futbol Atlètic de Madrid, Jesús Gil i Gil. Però la investigació de major impacte va ser la que va presentar davant l’Audiència Nacional contra el difunt general xilé Augusto Pinochet, a qui va acusar de genocidi, tortura i terrorisme, així com als militars que van governar l’Argentina des de 1976, la qual cosa va donar origen al judici contra Pinochet i a la detenció del militar xilé.

Al setembre de 2007, va rebre, de mans de la Secretaria General de l’ONU, l’encàrrec de dirigir la Comissió Internacional contra la Impunitat a Guatemala (Cicig), una instància única en el seu gènere, dedicada a col·laborar amb l’Estat guatemalenc en la investigació i desmantellament dels grups criminals que s’han incrustat en les institucions per a procurar impunitat. Al juny de 2010, el magistrat espanyol va renunciar com a director del Cicig, per el “incompliment” de l’Estat guatemalenc en el seu compromís de combatre la impunitat. Professor associat de Dret Penal de la Universitat Carlos III de Madrid i professor convidat de Dret Penal Internacional en la University of San Francisco, Califòrnia entre 2003 i 2005, Carlos Castresana va ser director de Programes de Drets Humans del seu Center for Law and Global Justice. En 1997 va rebre el Premi Nacional de Drets Humans a Espanya.

Més informació: