Carlos Simón, premi d’Investigació Biomèdica 2021 de la Fundació Lilly

  • Gabinet de Premsa
  • 23 de març de 2021
 
Carlos Simón.
Carlos Simón.

La Fundació Lilly ha distingit Carlos Simón Vallés amb el Premi d’Investigació Biomèdica 2021 en la categoria d’Investigació Clínica. Simón és catedràtic de Pediatria, Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de Medicina i Odontologia de la Universitat de València. Luis M. Liz Marzán ha rebut el mateix guardó en la categoria d’Investigació Preclínica.

«Els descobriments d'aquests científics, procedents d’àrees com la nanomedicina i la medicina reproductiva, han aportat un gran valor i prestigi a les ciències de la salut a Espanya», ha assenyalat José Antonio Sacristán, director de la Fundació Lilly. L’acte de lliurament dels guardons serà el 14 de juny a Madrid.

El catedràtic de la Universitat de València Carlos Simón Vallés coordina el Grup d’Investigació en Medicina Reproductiva d’INCLIVA. El premi se li ha concedit pels seus treballs pioners en l’estudi de l’endometri humà i la seua funcionalitat. «Durant la seua trajectòria, ha demostrat per primera vegada que la cavitat uterina no és estèril, descrivint el microbiota uterí humà i identificant les cèl·lules mare endometrials humanes», assenyala la Fundació. «A més, el seu compromís amb el desenvolupament tecnològic en la seua especialitat li ha permés crear noves proves diagnòstiques del factor endometrial com l’Endometrial Receptivity Analysis (ERA) i l’Endometrial Microbial Metagenomic’Analysis (EMMA), canviant així la pràctica clínica a nivell internacional. En total, són 15 les patents actives de les quals és inventor».

Autor de 493 treballs científics en revistes internacionals indexades, el seu treball sobre l'endometri humà va meréixer en 2011 el premi Jaume I d’Investigació Mèdica. En 2016, va ser el primer científic europeu a rebre el *Distinguished *Research *Award de l’American Society of Reproductive Medicine. A més, des de 2019 és sènior lecturer en el Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) de la Universitat d’Harvard.

La Fundació Lilly, que enguany celebra el seu 20 aniversari, té com a objectiu contribuir al desenvolupament de la sanitat espanyola en benefici de la salut dels ciutadans; impulsar la CIÈNCIA i la investigació, així com la promoció de la cultura i la divulgació científica entre la societat; afavorir el desenvolupament de la MEDICINA a través de la generació del coneixement biomèdic, la seua difusió, la formació dels professionals i l'educació mèdica; i fomentar els valors fonamentals de l'HUMANISME en l'àmbit de la sanitat. En l'àrea de Ciència, anualment convoca els Premis d'Investigació Biomèdica, les Cites amb la Ciència i secunda diverses accions de divulgació científica.