Carmen Alfaro, amb la imatge de la dona grecorromana, les heroïnes i de les seues lectores, en el cicle ‘Dones i Literatura’

  • 7 de juny de 2017
 
Carmen Alfaro
Carmen Alfaro

‘La imatge de la dona grecorromana a través de la novel·la hel·lenística: una anàlisi sociològica de les heroïnes i de les seues lectores’ és el títol de la conferència que impartirà la professora Carmen Alfaro Giner dins del cicle de conferències ‘Dones i Literatura’ hui dimecres, 7 de juny a les 19 hores en l’Aula Magna de La Nau Centre Cultural.

La Universitat de València, a través de la Unitat d’Igualtat, i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua han programat aquest cicle amb l’objectiu posar en valor l’aportació de les dones al llarg de la història en camps com la literatura, l’educació, la ciència, l’art o el dret, entre altres disciplines, coincidint amb la prolongació dels actes al voltant de la figura de sor Isabel de Villena com a Escriptora de l’Any.

Carmen Alfaro Giner ha sigut durant vint-i-cinc anys professora titular d'Història Antiga en la Universitat de València (1990-2015). Té una llarga trajectòria docent i investigadora en les Universitats de Freiburg im Br., Santiago de Compostel·la i especialment la de València, havent sigut temporalment Professora convidada en les Universitats de Copenhaguen (2007) i Weimar (2014-2015). La seua faceta investigadora li ha permès desenvolupar una temàtica variada de la qual l'estudi de la Història de la Dona en l'Antiguitat és un dels més destacats. A partir dels seus coneixements de Tecnologia i Economia antigues, àrea en la qual és coneguda especialment pels seus treballs sobre tèxtils antics, tints i tractament de les fibres tèxtils, es va introduir en els estudis socials i econòmics del treball femení antic, en el món femení de la tecnologia domèstica. 

És creadora i directora del Seminari d'Estudis de la Dona en l'Antiguitat (SEMA) de la UV, que va nàixer en 1997 com una activitat a desenvolupar per alumnes de doctorat i que, després de XI cursos, segueix viu a través de l'edició de les Monografies del SEMA de la Universitat de València.

Els seus treballs de recerca han tingut com resultat la consecució i direcció de cinc Projectes d'Investigació R+D i un Projecte Internacional de cinc anys en col·laboració amb sis països europeus, sostingut per la Comissió Europea amb el títol general de Vestimenta i Identitat en el món antic. Fruit de tots aquests projectes són les edicions d'importants col·loquis internacionals editats pel Servei de Publicacions de la UV: els Purpureae Vestes: Tèxtils i tints del Mediterrani durant l'Antiguitat.

El cicle ‘Dones i Literatura’ té lloc en l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau i consta d’onze conferències que s’imparteixen des de gener de 2017 fins el 16 de gener de 2018.  L’entrada és lliure i limitada a la capacitat de la sala.

Durant aquest curs han passat per l’Aula Magna de La Nau dones com Josepa Cortés (Universitat de València), Julia Benavent (Universitat de València), Isabel Morant (Universitat de València), i a partir de setembre el cicle continuarà amb les intervencions d’ Ana Aguado (Universitat de València), Capitolina Díaz (Universitat de València), Emilia Serra (Universitat de València), Carmen Agulló (Universitat de València) i Verònica Cantó (AVL), que tancarà el cicle i posarà punt final als actes culturals dedicats a sor Isabel de Villena, Escriptora de l’Any, organitzats per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Més informació: http://www.uv.es/infoactiv/activitats/donesiliteratura2017.pdf