La Càtedra de Privacitat i Transformació Digital Microsoft-Universitat de València analitza l’ètica de la intel·ligència artificial

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 8 de juny de 2021
 
logo Càtedra de Privadesa i Transformació Digital Microsoft-Universitat de València.

La CafeterIA, un espai de trobada i debat en línia sobre transformació digital en l’àmbit de la Intel·ligència Artificial (IA), analitza aquest dimecres 9 de juny els principis de l’ètica en el desenvolupament i ús de la IA. El debat, des de les 18 hores, analitzarà aquesta qüestió des d’una triple perspectiva: eticojurídica, investigadora i empresarial. L’acte està organitzat per la Càtedra de Privadesa i Transformació Digital Microsoft-Universitat de València.

Les persones participant són expertes des de l’anàlisi, la doctrina i l’assessorament als processos normatius. Hi intervindran Mónica Arenas, professora de Dret Constitucional i delegada de Protecció de Dades de la Universitat d’Alcalá; Vicente Domingo García, catedràtic d’Ètica de la Universitat Jaume I de Castelló i director de l’“Observatori d’Ètica i Responsabilitat Social de l’Empresa de la Comunitat Valenciana”; Ulises Cortés, professor i investigador de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i director de Relacions Internacionals amb Amèrica Llatina i responsable de l’àrea d’Intel·ligència artificial d’alt rendiment del Centre Nacional de Supercomputació a Barcelona; i Ester de Nicolás, directora Global de Màrqueting d’IA i Innovació en Microsoft.

La Unió Europea, ha desenvolupat en l’últim bienni una intensa activitat en l’ètica en el desenvolupament i ús de la Intel·ligència Artificial. Així, la publicació de les Directrius Ètiques per a una IA fiable pel Grup d’experts d’alt nivell sobre intel·ligència artificial van marcar una fita particularment significatiu. Aquestes directrius invoquen valors essencials, els anomenats principis de respecte de l’autonomia humana; prevenció del dany; equitat; i explicabilitat. A més, proposen una avaluació d’impacte ètic centrada en set pilars: acció i supervisió humanes, solidesa tècnica i seguretat, gestió de la privacitat i de les dades, transparència, diversitat, no discriminació i equitat, benestar ambiental i social, i rendició de comptes.

D’altra banda, el Parlament Europeu primer, i la Comissió Europea amb posterioritat, han impulsat propostes normatives que podrien subratllar els principis ètics i incorporar aquells que per la seua naturalesa poden expressar-se mitjançant mandats normatius. A més, situarien l’anàlisi de riscos i la gestió del risc en el lloc central de l’acompliment normatiu.

Des d’un altre punt de vista, resulta significatiu conèixer l’aproximació a aquests principis des de la investigació. Els equips d’investigació en IA de la Universitat s’enfronten amb freqüència amb la necessitat de determinar els requeriments ètics i jurídics de la seua activitat, i en no menys ocasions davant la necessitat d’avaluar el sentit últim i la viabilitat d’una determinada investigació des del punt de vista dels valors.

Finalment, el món empresarial incorpora a les seues pràctiques aquest tipus d’avaluacions d’impacte i ha de desenvolupar models de governança que facen viable la satisfacció dels objectius del negoci amb un enfocament delimitat necessàriament per la garantia dels drets.

 

Trobada en línia

CafeterIA és un espai de trobada interdisciplinari obert a abordar aspectes de rellevància per als objectius de coneixement que promou la càtedra en relació amb la transformació digital i la Intel·ligència artificial. Amb aquesta activitat es busca un format àgil en línia per a la divulgació del coneixement i el debat científic. Té una durada aproximada de 45 minuts i compta amb intervinents que dialoguen sobre una qüestió d’interès amb què es troben professionalment relacionats des de diferents punts de vista (investigació, empresa o administració). A més, és un espai de trobada obert a el diàleg i la interacció amb el públic assistent.

 

Enllaç retransmissió: https://ir.uv.es/y9GxQ0O

 

Documents rellevants en aquesta sessió:

▪ Directrius Ètiques per a una IA fiable pel Grup d’experts d’alt nivell sobre intel·ligència artificial. Consulteu-lo ací.

▪ Proposta de Normativa per la qual s’estableixen normes harmonitzades sobre intel·ligència artificial. Consulteu-lo ací.

▪ Documentació complementària. Consulteu-lo ací.