La càtedra Protecpol de la Universitat de València organitza l'I Congrés Internacional de convivència ciutadana

  • 8 de maig de 2017
 
Convivencia Ciudadana

El Congrés ‘Convivència ciutadana: mediació, conciliació i tècniques de prevenció i resolució del conflicte ciutadà’ se celebra els dies 9 i 10 de maig en el saló d'actes de la Facultat de Ciències Socials. Aquest simposi compta amb un grup d'experts/es acadèmic-pràctic que analitzarà els instruments per a solucionar els problemes de convivència.

Aquest I Congrés Internacional ha sigut organitzat per la Càtedra de Protecció Ciutadana i el Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial, en col·laboració amb l'Ajuntament de València, la Fundació de la Policia Local de València i la Facultat de Dret. La directora de la Càtedra, Paz Lloria (Departament de Dret Penal. UV) ha explicat que aquest simposi pretén “asseure les bases que permeten establir el marc adequat per a la cerca de la millor solució dels problemes de convivència”. Segons la professora Lloria, la resolució dels problemes de convivència veïnal, laboral, familiar, etc. no pot quedar en mans solament de l'autoritat, i en l'adopció de mesures repressores, sinó que “la clau més eficaç per a la disminució d'aquesta problemàtica és l'adopció de tècniques preventives, mediadores i reparadores; per açò aquest congrés analitzarà en què consisteixen i quines possibilitats ofereixen aquestes tècniques, com s'han regulat i quines novetats aporten”, ha explicat la directora de la Càtedra PROTECPOL.

Inauguraran el certamen el 9 de maig, a les 9 hores, la regidora de Protecció Ciutadana de l'Ajuntament de València, Anaïs Menguzzato, la degana de la Facultat de Dret, María Elena Olmos, i l'intendent general cap de la Policia Local de València, José Serrano. A continuació, Belén Andrés (Departament de Dret Administratiu. UV) moderarà una taula redona sobre la mediació com a eina jurídica de resolució de conflictes, en la qual participaran Gerardo Carballo (expert en mediació administrativa), Beatriz Belando (professora de Dret Administratiu. UV), Amparo Peris (presidenta de la institució de mediació IVMED) i Raquel Castillejo (directora del Centre Integral d'anàlisi i resolució de conflictes de la Universitat de Santiago de Compostel·la). La segona taula del matí se centrarà entorn de l'experiència pràctica de la Policia Local, i serà moderada per la directora de la Càtedra PROTECPOL.

En la sessió de vesprada se celebraran dos tallers pràctics de forma simultània. Un d'ells, titulat ‘Transmetent el valor del diàleg i la participació de la ciutadania’, tractarà sobre mediació policial. L'altre taller ‘La mediació educativa com a mètode de resolució de conflictes’, se centrarà a oferir solucions als problemes de convivència des de l'àmbit educatiu, i serà impartit pel professor de la UV Carlos Caurín (Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials).

La jornada del 10 de maig es dividirà en dos blocs temàtics. El primer d'ells serà moderat per l'oficial de la Policia Local de València, Antonio Berlanga, i es fonamentarà en una anàlisi de les possibilitats de la mediació en les diferents àrees jurídiques. Participaran en aquesta taula els professors/as de la Universitat de València Virginia Pardo (Dret Processal), César Chaves (Dret Penal), Sonia Rodríguez (Dret Civil) i Carlos Caurín (Departament de Didàctica de les Ciències Experimentals i Socials). El segon bloc consistirà en una experiència comparada moderada per la vicedegana de Criminologia i Ciències Polítiques de la Facultat de Dret, Beatriz Belando. Compartiran els seus estudis i experiències els professors/as Antonio Cassatella (Universitat de Trento –Itàlia–), Isabel Celeste (Universitat de Minho –Portugal–), Claudia Sofia Melo (Universitat de Minho –Portugal–).

La clausura de l'I Congrés Internacional de Convivència Ciutadana serà a càrrec dels vicerectors Guillermo Palao (Internacionalització i Cooperació) i Jorge Hermosilla (Participació i Projecció Territorial); el director general de l'Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel; la directora de la Càtedra, Paz Lloria; i la vicedegana de la facultat, Beatriz Belando.

Enllaç tríptic :

http://www.uv.es/unitatsuport/documentos/Dipticos/Jornadas/Diptico%20Congreso%20Convivencia%20Ciudadana.pdf