La Càtedra UNESCO destina 28.000 euros a 11 projectes de cooperació al desenvolupament

  • 6 d’abril de 2016
 
Càtedra UNESCO

La Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament de la Universitat de València ha resolt la convocatòria de 2015 amb la concessió de 28.000 euros que es destinaran a l’execució d’11 projectes de formació i sensibilització en cooperació al desenvolupament, consistents en seminaris, tallers, trobades, accions teatrals, conferències, jornades i exposicions, que tindran lloc a la Universitat fins a desembre de 2016.

La present convocatòria ha augmentat la seua partida pressupostària en un 6,46%, la qual cosa ha permés aprovar fins a 11 projectes.

L’objectiu d’aquesta convocatòria és donar suport a les iniciatives, activitats i projectes organitzats per membres de la comunitat universitària que fomenten la formació en desenvolupament humà i sostenible en qualsevol disciplina, i també a aquells projectes que promouen la sensibilització sobre la cooperació al desenvolupament i la lluita contra les causes de la pobresa en el món.

Amb aquesta convocatòria, la Càtedra UNESCO col·labora, difon, incentiva i transversalitza els estudis sobre desenvolupament humà i sostenible en la docència, la vida acadèmica i social de la Universitat de València, així com les accions de sensibilització en aquesta matèria.

Organitzen la convocatòria la Càtedra UNESCO d’Estudis sobre el Desenvolupament, a través de l’Àrea de Cooperació de la Fundació General de la Universitat de València, i el Vicerectorat d’Internacionalització i Cooperació.

La resolució contempla accions en tots els campus de la Universitat de València i abasta disciplines com ara dret constitucional, didàctica, anàlisi econòmica, història de l’art, nutrició i salut, ciències experimentals i socials, educació comparada o física.

Es pot consultar el document de resolució de la convocatòria 2015 en el següent enllaç: http://links.uv.es/iffM9h0

Descripció de les activitats
En aquesta convocatòria es desenvoluparan quatre seminaris que abordaran temàtiques molt diverses com ara gènere i prostitució, creativitat i innovació, bones pràctiques en projectes de patrimoni cultural als països del Sud, o l’elaboració de materials formatius per als docents de la secundària itinerant rural de la província de Salta, a Argentina. També hi haurà un taller sobre avaluació d’impacte experimental.

Quant a les jornades, es desenvoluparan les següents: jornada de sensibilització i exposició per a la presentació del material didàctic del projecte ‘Talis. Cuentos del Mundo’, l’última publicació del qual és un llibre de contes interculturals bilingües espanyol-anglés sobre el Perú; trobada entre la Universitat de València i els col·lectius en torn del gènere, la diversitat cultural i l’ús social del patrimoni que acollirà ponències, taules redones i una exposició; jornada sobre nutrició i salut en poblacions desplaçades o refugiades en contextos de conflicte armat; i jornada sobre el paper de l’educació en l’abordatge dels conflictes socioambientals des del diàleg, la participació i la mediació.

També es duran a terme accions teatrals amb el títol ‘Refugi-arte’. Aquest projecte consisteix en la posada en marxa de cinc representacions de teatre social sobre migració i refugi en l’àmbit de l’educació per al desenvolupament i la sensibilització. El seu objectiu és acostar la comunitat universitària a situacions de vulneració de drets al Nord i al Sud.

Per últim, la convocatòria 2015 aportarà part del finançament a un projecte de cooperació per a la recerca en Física Mèdica i Radioactivitat Ambiental. Aquesta recerca es desenvoluparà en l’àmbit de la dosimetria de radiacions ‘in vivo’ aplicada a la radioteràpia, i en tècniques nuclears aplicades a la prevenció de la degradació ambiental mitjançant caracterització radioactiva dels sòls.

A finals del pròxim mes de juny, una nova convocatòria de projectes de la Càtedra UNESCO de la Universitat de València s’obrirà per a que PDI i PAS de la institució acadèmica presenten les seues iniciatives per a 2017.