El catedràtic de Genètica Andrés Moya, Mestre de la VIII Lliçó Magistral Andrés Laguna de la Universitat d’Alcalá

  • Unitat de Cultura Científica i de la Innovació
  • 18 d’octubre de 2019
 
Andrés Moya, catedràtic de Genètica de la Universitat de València i director de la càtedra institucional FISABIO-UV.
Andrés Moya, catedràtic de Genètica de la Universitat de València i director de la càtedra institucional FISABIO-UV.

Andrés Moya Simarro, catedràtic de Genètica de la Universitat de València, investigador de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio) i director de la càtedra institucional FISABIO-UV, ha sigut distingit per la Universitat d’Alcalá i la Fundació Lilly com a Mestre de la VIII Lliçó Magistral Andrés Laguna en 2019. En la seua conferència “Yo soy yo con mis microbios” el professor Moya ha recordat que l’ésser humà adult porta en el cos tantes bacteris com cèl·lules pròpies i ha explicat la relació entre els microbis i el seu hoste, i els beneficis d’aquest vincle en la salut de les persones.

L’estudi del microbioma humà i el de les microbiotes que el componen té un paper fonamental en el desenvolupament del sistema immune, la prevenció de malalties infeccioses, l’adquisició de nutrients i en l’adequat funcionament del cervell i el sistema nerviós. Segons ha indicat Andrés Moya durant la seua intervenció, “malgrat haver aconseguit grans avanços, com la identificació de 105 malalties o el descobriment de 22 factors ambientals associats a canvis en la composició del microbioma intestinal, el respiratori, el de la pell, el del tracte urinari o el de la vagina, continuem tenint grans llacunes sobre com arriben a establir-se evolutivament les associacions entre els hostes i els seus corresponents microbiomes”.

La VIII Lliçó Magistral Andrés Laguna ret homenatge a la figura i llegat d’Andrés Laguna, un dels màxims exponents de l’humanisme mèdic a Espanya. L’acte d’ahir dijous en la Universitat d’Alcalá va ser presidit pel rector de la institució, José Vicente Saz, i va comptar amb la intervenció de José Antonio Sacristán, director de la Fundació Lilly, una entitat amb l’objectiu de millorar la sanitat espanyola a través de la divulgació del coneixement. La lliçó magistral és una activitat emmarcada en els actes commemoratius en honor a Sant Lluc, patró de la professió mèdica, amb la qual se celebren els més de cinc segles transcorreguts des que s’impartiren en la Universitat d’Alcalá les primeres classes de Medicina.

Per a Andrés Moya, aquells microorganismes que han aconseguit una forma molt efectiva de transmissió via materna o d’incorporació primerenca probablement són els que estan en simbiosi mutualista, és a dir, mantenen una relació prolongada i de benefici mutu amb el seu hoste; mentre que els que s’incorporen o uneixen de manera més tardana no tenen aquest vincle. “La hipòtesi que sostinc és que probablement la fracció core del microbioma humà, que s’estén a tota o bona part de la vida, pot constituir una simbiosi mutualista, mentre que la resta, no”, ha comentat.

El programa d’investigació de la microbiota humana té per finalitat demostrar quins microbis estan en simbiosi mutualista amb el seu hoste, el paper de l’hoste sobre els microbis mutualistes i, finalment, les relacions de benefici, neutralitat o perjudici que s’estableixen entre els microbis del microbioma. “Els espectaculars avanços d’aquests estudis ens han portat a deduir que tot el microbioma humà és una espècie d’actor beneficiós per al seu hoste, però hem de tindre en compte que una bona part del microbioma, el conegut com a mutualista, també s’afavoreix d’haver evolucionat amb el seu hoste, qui li proporciona avantatges enfront de viure fora d’ell. Hem de continuar treballant per a determinar amb precisió quins són realment els microbis que han evolucionat en simbiosi mutualista amb el seu hoste”, ha conclòs.

 

Lliçó Magistral Andrés Laguna

La Lliçó Magistral Andrés Laguna es du a terme cada mes d’octubre en el Paranimf de la Universitat d’Alcalá. Té com a objectiu distingir anualment com a Mestre una personalitat rellevant per les seues aportacions humanístiques, científiques i mèdiques, que haja contribuït de manera significativa al desenvolupament de la Medicina i la cura de la salut en l’àmbit dels països en els quals es desenvolupa la cultura hispana. En les edicions anteriors van merèixer la distinció de Mestre Andrés Laguna els professors Manuel Serrano Ríos, Francisco Ayala, Antonio García, Carlos Belmonte, Jesús San Miguel, Salvador Moncada i Germán E. Berríos.

 

Fundació Lilly

Des de 2001, la Fundació Lilly té com a objectiu contribuir al foment de la ciència, a l’impuls de la medicina i a la promoció de l’humanisme mèdic. En l’àrea de Ciència, anualment convoca els Premis d’Investigació Biomèdica, les Cites amb la Ciència i dóna suport diverses accions de divulgació científica. En el de Medicina, destaquen iniciatives com la Càtedra d’Educació Mèdica, MEDES – Medicina en Español o el seu programa de gestió sanitària. La iniciativa Medicina Centrada en el Pacient i les activitats, entorn de la figura del metge i humanista espanyol Andrés Laguna o la difusió del llegat de William Osler centren l’àrea de l’humanisme mèdic.