El catedràtic José Miñarro analitza a La Nau els efectes de les drogues en l’adolescència

  • 21 de febrer de 2017
 
Efectes de les drogues en l’adolescència

El catedràtic de Psicobiologia de la Universitat de València José Miñarro oferirà hui dimarts, dia 21, la conferència ‘Consum d’alcohol i cannabis en adolescents: drogues inofensives?’. L’acte, que se celebrarà a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau (19 hores), s’inscriu en el programa ‘Art i Ment’, que promou el Vicerectorat de Cultura i Igualtat juntament amb diverses entitats amb l’objectiu de promocionar la creativitat, l’expressió artística i la integració social en menors i les seues famílies.

La conferència pretén apropar les recerques que expliquen els efectes que les drogues produeixen quan es consumeixen durant l’adolescència. El perill radica en els canvis neuroquímics que es produeixen a causa del seu consum, que generalment deriven en dependència i addicció, i acaben produint trastorns psicopatològics. Entre les alteracions, es troben la disminució de les funcions executives, de la memòria, un menor rendiment escolar i psicosi.

Miñarro adverteix del significatiu percentatge de població adolescent que consumeix alcohol i cànnabis, i de les conseqüències a mitjà i llarg termini que el consum d’aquestes substàncies pot provocar, com ara alteracions en el seu desenvolupament: “Els estudis ens indiquen que el consum de cànnabis i alcohol se situa, a Espanya i a Europa, entre els 14 i 15 anys. La prevalença del consum d’alcohol entre els joves entre 14 i 18 anys en els últims 12 mesos és d’aproximadament un 80% i la del consum de cànnabis d’un 30%. L’afartament compulsiu d’alcohol el realitza el 32% d’aquests joves, i d’aquest percentatge el 21% ho fa també consumint cànnabis. Cal assenyalar que l’alcohol està present en el 90% dels policonsums”. 

El programa ‘Art i Ment’ és un projecte d’intervenció sociocultural promogut pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València des d’aquest curs. La posada en marxa d’aquest programa ha estat possible gràcies a la Fundació General de la Universitat de València i a la implicació de diverses entitats: Caixa Popular, Fundació Per Amor a l’Art, Fundació Antonia Mir, Berklee College of Music de València, Facultat de Psicologia de la Universitat de València (Màster Universitari en Investigació, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències), Conservatori Professional de Música de València, United Nations Office on Drugs and Crime, Associació ÀMBIT, Fundación por la Justicia, IVAJ (Generalitat Jove) i els col·legis públics Cervantes, Dr. Olóriz, Primer Marquès del Túria, Mestalla i Mare de Déu dels Desemparats. 

El professor José Miñarro és catedràtic de Psicobiologia a la Universitat de València. Dirigeix la Unitat de Recerca Psicobiologia de les Drogodependències i el Màster Oficial de Postgrau Recerca, Tractament i Patologies Associades en Drogodependències. Ha realitzat estades d’investigació en diferents laboratoris i universitats al Regne Unit, França i EUA. Ha estat professor visitant a la Rockefeller University (NY) durant el curs 2011/2012. Ha gaudit ininterrompudament com a investigador principal de nombrosos projectes de recerca finançats pel Ministeri d’Economia i Competitivitat, per l’Institut de Salut Carlos III i per la Generalitat Valenciana, dins dels programes (R+D+I). 

Entre aquests últims, destaca la concessió del projecte PROMETEU per a grups de recerca d’excel·lència. Pertany des dels seus inicis a la Xarxa de Trastorns Addictius (RECTICS), integrat per diversos grups de recerca en biomedicina. En aquests moments té més de 100 publicacions en revistes internacionals inclosa la ‘Science Citation Index’, amb un factor d’impacte alt i diferents capítols en llibres de recerca.