El catedràtic Pere Pau Ripollès rep a Londres la medalla de The Royal Numismatic Society

  • 19 de desembre de 2016
 
Pere Pau Ripollès

El catedràtic d’Arqueologia de la Universitat de València Pere Pau Ripollès rebrà a Londres, aquest dimarts (20 de desembre), la medalla de The Royal Numismatic Society. Ripollès pronunciarà una conferència titulada ‘Les encunyacions ibèriques (VI-I segles aC). L’acte començarà a les 18 hores a la seu de la companyia Spink & Son.

En la seua conferència, Pere Pau Ripollès evocarà el període del segles VI a I aC, quan la Península Ibèrica era un territori habitat per una notable varietat de cultures molt diferents quant a nivells de desenvolupament social, polític i econòmic. Les primeres monedes varen ser encunyades per les colònies gregues Emporion i Rhode des del segle VI aC. La introducció de la moneda entre els ibèrics va ser un procés lent i territorialment desigual. La monetització de la Península Ibèrica va començar amb el desenvolupament de la Segona Guerra Púnica. Després, els romans van integrar les economies productives natives amb les de l’estat romà, i això va contribuir a l’augment de l’ús de la moneda.

Pere Pau Ripollès és catedràtic d’Arqueologia al Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València. La seua recerca s’ha focalitzat en la Numismàtica Antiga de la Península Ibèrica. Ha sigut investigador visitant en les institucions numismàtiques més importants del món. Ha gaudit de beques per a desenvolupar projectes d’investigació a la Escuela Española de Historia y Arqueología, de Roma; el Cabinet des Médailles, París; la Universitat d’Oxford (visiting professor); el Department of Coins and Medals del British Museum de Londres (voluntary assistant keeper); l’American Numismatic Society, de New York (visiting scholar ANS Summer Seminar 2013); el Royal Coin Cabinet, d’Estocolm; y la Universitat de Bolonya (visiting professor).

Entre els estudis més rellevants publicats (sol o en col·laboració) destaquen: ‘La circulación monetaria en la Tarraconense Mediterránea’ (Valencia 1983); ‘Le monete ispaniche nelle collezioni italiane’ (Roma 1986); ‘Monedas Hispánicas’ (Madrid 2000); ‘The Roman Provincial Coinage’ (Londres, París 1992), el qual constitueix el catàleg y estudi més actualitzat sobre les monedes provincials romanes d’època imperial; ‘La ceca de Arse-Saguntum’ (Sagunt 2002), ‘Monedas Hispánicas de la Bibliothèque Nationale de France’ (Madrid 2005); o ‘Las monedas provinciales romanas de Hispania’ (Madrid, 2010).

La seua tesi doctoral va rebre el premi ‘Javier Conde Garriga’, atorgat per l’Asociación Numismática Española, 1983. Ha rebut també les medalles Jeton de Vermeil, concedida per la Société Française de Numismatique, 1998, i Allier de Hauteroche, concedida per l’Académie des Inscriptions et Belles Lettres, Institut de France, 1999. Actualment és membre de la Real Academia de la Historia (Madrid) i vicepresident de l’International Numismatic Council (2015-2021).