La catedràtica Teresa Freixes ofereix una conferència a La Nau sobre gènere i dret a Europa

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 9 de març de 2018
 
Teresa Freixes. Foto Miguel Lorenzo.
Teresa Freixes. Foto Miguel Lorenzo

La doctora i catedràtica en Dret Teresa Freixes ha visitat el Centre Cultural La Nau aquest divendres per a parlar sobre ‘Gènere i dret en l’Europa de l’era global’. L’acte s’emmarca dins de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives del Vicerectorat de Cultura i Igualtat i l’entrada és gratuïta, amb aforament limitat.

El dret de la Unió Europea conté una ingent regulació, normativa i jurisprudencial, en matèria d’igualtat de dones i homes. En aquest àmbit, formalitza un cos normatiu d’obligat compliment per a tots els estats membres, que ha de ser incorporat també per tots els estats candidats en el seu sistema jurídic per a poder ser admesos.

La doctora Freixes, directora del grup d’investigació consolidat Dret Constitucional Europeu i Drets Fonamentals, farà un recorregut evolutiu a través de la legislació europea en relació amb la igualtat de dones i homes, i analitzarà les garanties en aquesta matèria.

Les activitats de l’Escola del mes de març es completen amb les conferències Les organitzacions socialistes espanyoles en l’exili i la construcció d’Europa, de l’historiador Bruno Vargas, el 14 de març, i La igualtat, tronc de la democràcia, de l’exministra Carmen Calvo, el 22 de març.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat i gestionat per la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola, a més, té la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència i Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.

Sobre Teresa Freixes

Teresa Freixes és doctora en Dret per la Universitat de Barcelona, catedràtica de Dret Constitucional (UAB) i catedràtica Jean Monnet ad  personam (distinció Succes Stories).

És directora del Centre d’Estudis de Drets Humans, membre de la Reial Acadèmia Europea de Doctors, experta de la Comissió Europea i del Consell d’Europa, antiga Senior Expert de Franet (Agència Europea de Drets Fonamentals i Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere) i també presidenta d’honor de l’Institut Europeu de Dret i presidenta de la Fundació Cultura Lliure. Ha participat en l’elaboració dels tractats d’Amsterdam, Niça i Lisboa, de la Constitució de la Unió Europea i de la Carta de Drets Fonamentals de la UE (com a experta legal).

Com a experta del Consell d’Europa, ha participat en el Programa d’Assistència Jurídica per als Països de l’Est, en coordinació amb els ministeris de Justícia de Romania, Moldàvia, Eslovàquia, Eslovènia, Txèquia i Bulgària, i ha col·laborat en la formació de jutges amb l’objecte d’afavorir la integració a Europa.