Centenars de persones en la concentració a les portes de Rectorat, pel 8M

  • Gabinet de Premsa
  • 9 de març de 2018
 
Moment de la concentració a Rectorat.
Moment de la concentració a Rectorat.

Centenars de persones s'han concentrat a migdia d'aquest dijous a les portes del Rectorat de la Universitat de València. La institució celebra, com cada any, el Dia Internacional de la Dona amb un ampli programa d’activitats culturals i didàctiques que es realitzaran durant diversos dies al voltant del 8 de Març, dia de la commemoració, i que duraran diverses setmanes.

Darrere de la pancarta, en la concentració d'aquest 8M s'ha situat la rectora electa, Mavi Mestre, al costat del rector en funcions, Esteban Morcillo, i de membres dels equips d'ambdós.

La Unitat d’Igualtat, l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona i la Càtedra d’Economia Feminista de la Universitat han elaborat un manifest convidant totes les dones que integren la comunitat universitària a unir-se a la convocatòria de vaga feminista per al 8 de març i, com cada any, es realitzarà una concentració a les 12 hores a les portes del Rectorat. 

L’acte institucional estava programat per a aquest dimecres, 7 de març, a l’Aula Magna del Centre Cultural  La Nau. Després de la lectura del manifest, la psicòloga i professora de la Universitat de Còrdova Anna Freixas va impartir la conferència Sin reglas. Erótica y libertad femenina en la madurez. A continuació, s’inaugurà l’exposició Ceràmica en mans de dona. Mirades diverses a la Sala Estudi General.

Moltes activitats
La programació, però, del Març per la Igualtat va arrancar dimecres 28 de febrer a la Sala Matilde Salvador de La Nau amb la representació de Martingala, a càrrec de la companyia La SubTerránea, i va continuar dijous 1 de març a la Facultat de Psicologia amb les Jornades del Programa Contexto.

Divendres 2 de març, a la Facultat d’Economia, s’inaugurà l’exposició LEconomia no és sols cosa dhomes.

Dilluns 5 de març, al Saló d’Actes del Parc Científic, tingué lloc la II Jornada de la Dona Investigadora amb les intervencions de Mariam Tórtola Baixauli, Premi d’Investigació L’OréalUnesco For Women in Science (IFIC-UVEG/CSIC), qui parlà sobre les dones en la física; Capitolina Díaz, catedràtica de Sociologia de la Universitat, que tractarà l’Agnotologia, gineagnosia i histèresi social de gènere; Adela Muñoz, professora de la Universitat de Sevilla, qui parlarà de les científiques als convents i als palaus; Ángela Sastre Santos, de la Universitat Miguel Hernández, que es referirà a la dona i la ciència i se centrarà en l’àmbit de la química; i per últim, Marta Macho Stadler, de la Universitat del País Basc, que també dins de l’àmbit de la dona i la ciència demostrarà com l’equació fuciona. Després d’aquestes intervencions tindrà lloc una taula redona. Tota la programació es pot consultar ací.

El mateix dilluns 5, a la Facultat d’Economia, s’inaugurà l’exposició Tres voltes rebel amb una xarrada introductòria impartida per Amelia Soler.

Dimarts 6 de març, a la Facultat de Fisioteràpia, tingué lloc la jornada Un pas més cap a la igualtat de gènere, amb diverses conferències i la inauguració de l’exposició de la pintora Francisca Lita Sáez. 

Tota la programació es pot consultar ací.

L’Aula d’Arts Escèniques continua, a La Nau, amb una programació especial aquest mes i proposa els dies 6 i 7 de març l’obra Las Sinsombrero de Fet Foios Escola de Teatre.

El 12 de març, a les 13 hores, s’investeix doctora honoris causa per la Universitat de València Londa Shienbinger, catedràtica d’Història de la Ciència de la Universitat de Stanford i directora de Gendered Innovations.
 +informació https://genderedinnovations.stanford.edu/

És una de les més importants impulsores, als Estats Units i la Unió Europea, de l’anàlisi de sexe/gènere en la investigació. En particular, en els camps de la salut, l’enginyeria i el medi ambient. És l’autora, entre moltes altres obres, del famós llibre Té sexe la ment? en el qual explica l’exclusió de les dones i de les persones no europees en el naixement de la ciència moderna (segles XVII i XVIII). 

Com cada any, l’Aula de Cinema, l’Aula de Música i l’Aula d’Arts Escèniques han preparat una programació especial amb motiu del Dia de la Dona.

El 14 de març a les 12 hores, tindrà lloc la conferència del Dia de la Dona IFIC/IATA Una finestra a l’univers infinit. Serà a càrrec de Pilar Hernández, catedràtica de la Universitat de València-IFIC, al Saló d’Actes de l’Edifici de Capçalera del Parc Científic.

Les activitats en els diversos campus es continuaran realitzant durant el mes de març i abril. 

El programa complet de les activitats en contínua actualització el podeu trobar en http://www.uv.es/igualtat