El cicle d’amors lèsbics oblidats en la història del cine projecta ‘If These Walls Could Talk 2’

  • Servei d'Informació i Dinamització - Blasco Ibáñez
  • 29 de maig de 2018
 
Imatge d'un fotograma de la pel·licula Fucking Åmål
Fotograma de la pel·lícula ‘Fucking Åmål’.

En el marc del programa ‘diversitats’, impulsat pel Servei d’Informació i Dinamització (Sedi) i en col·laboració amb l’Aula de Cinema de la Universitat de València, s’oferix durant el mes de maig un cicle de cine de temàtica lèsbica. El dimarts 29 de maig es va tancar el cicle amb la projecció ‘’If These Walls Could Talk 2’, pel·lícula que planteja tres històries d’amor lèsbic que tenen lloc en la mateixa casa, però en distintes èpoques i parelles de diferents generacions.

La Universitat de València s'ha sumat el dijous 26 d’abril a la celebració del Dia de la Visibilitat Lèsbica, que recorda la importància que les dones lesbianes es visibilitzen en l’espai públic, i proposa per al mes de maig un cicle cinematogràfic per a fer visible la representació de les relacions lèsbiques en la història del cine. El cicle, que s’impulsa des del programa diversitats, tindrà lloc tots els dimarts de maig a les 18 hores al Col·legi Major Rector Peset.

Des dels seus inicis, les pel·lícules de temàtica lèsbica, realitzades amb comptagotes, han tingut més dificultats que el cine gai per a obrir-se camí en les pantalles. En els anys noranta, l’homosexualitat és àmpliament tractada en el cine, però els films d’amor lèsbic continuaven estant invisibilitzats i no és fins a la primera dècada del segle XXI que comencen a proliferar. Considerat durant molts anys un tema tabú, en els últims temps i, sobretot a Europa, comencen ja a ser habituals les històries de grans dones lesbianes que desafien el seu entorn per a declarar-se tal com són.

Cicle Amors lèsbics oblidats

El cicle s’ha obert el dimarts 8 de maig al Col·legi Major Rector Peset amb la projecció de Walk on the Wild Side (La gata negra, Edward Dmytryk, 1962), on malgrat la censura del codi Hays s’insinua i es deixa entreveure una relació entre una sensacional Barbara Stanwick i Capucine, i on destaca el paper d’una molt jove Jane Fonda.

La sessió següent va ser el dimarts 15 de maig, amb el film Fire (Fuego, Deepa Mehta, 1996), primera pel·lícula índia que va mostrar de manera explícita una relació entre dues dones i que amb l’estrena va provocar violentes protestes pel fet d’obrir el diàleg sobre temes com ara la llibertat d’expressió i l’homosexualitat.

A continuació, el dimarts 22 de maig es va passar Fucking Åmål (Lukas Moodysson, 1998), pel·lícula de culte que mostra la relació de dues adolescents en una zona rural sueca, que ens permet parlar del descobriment del primer amor i de les relacions sexuals en l’adolescència.

Finalment, el dimarts 29 de maig s’exhibí If These Walls Could Talk 2 (Mujer contra mujer, Martha Coolidge, Anne Heche, Jane Anderson, 2000), que planteja tres històries d’amor lèsbic que tenen lloc en la mateixa casa, però en distintes èpoques i parelles de diferents generacions.

Totes les pel·lícules s’exhibiran en versió original subtitulada en castellà i aniran precedides d’una presentació. A més, en acabar cada pel·lícula se’n farà un breu col·loqui.

 

Més informació: