El cicle de debats sobre l’ampliació del port finalitza amb una taula sobre el reconeixement a víctimes dels projectes d’ampliació

  • Gabinet de Premsa
  • 11 de juny de 2021
 
Imatge d'un dels debats

El cicle de col·loquis sobre l’ampliació del port de València ha acabat aquest dijous 10 de juny en la Universitat amb una taula redona que ha tractat sobre Resistència i justícia - Reconeixement i reparació a víctimes dels projectes d'ampliació del Port de València . El cicle de taules redones Port o ciutat? Repensant el port i la ciutat que volem ha sigut promogut per la Comissió ciutat-port i organitzades a la Universitat de València. L’escenari de la cloenda ha sigut el Centre Cultural La Nau.

En aquesta última taula han participat Ruth Mestre, de l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona; Fernando Flores, de l’Institut de Drets Humans, els dos de la Universitat de València; Empar Puchades, de l’Associació de Veïns i Veïnes de Castellar-l’Oliveral; Juli Moltó, de l’Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret i Mireia Vidal, de La Punta, Coordinadora Camperola del País Valencià CCPV-COAG. Moderava l’acte la periodista Kristin Suleng. 

El debat ha recordat la lluita veïnal i d’altres col·lectius activistes contra una imposició de model de vida i de territori que s’imposa des dels poders econòmics i en el qual les persones que habiten aquests territoris no tenen veu ni vot, ni tan sols drets, donat que les prioritats de negoci passen com si res per damunt dels drets universals de la ciutadania, com el dret de tot ésser humà i dels pobles a viure en un medi ambient saludable, equilibrat i segur, i el de tindre un habitatge digne, que li proporcione benestar. En el debat s’ha apuntat que  només cal recordar la frase d’Aurelio Martínez, president de l’Autoritat Portuària de València: “Podran posar tots els recursos, però l’activitat del port continuarà”.

Des de l’organització apunten que “és molt significatiu el fet de que aquesta temàtica en particular -la de la reparació a les víctimes- siga la que tanque el cicle, donat que l’essència de la qüestió i la lluita que estan desenvolupant els col·lectius articulats en la Comissió ciutat-port, és quin territori volem habitar, i com volem viure, tal i com van ser les lluites precedents de “El Saler per al poble”, i “El Riu és nostre i el volem Verd” . Lluita per a posar fre al frenesí dels ports, que també es reprodueix a altres indrets de la geografia estatal, donat que Ports és un organisme que depén del ministeri encapçalat per José Luis Ábalos. I totes fan una reclamació que es reitera: dret a decidir”.

Les taules del cicle estaven estructurades al voltant d’aquests quatre eixos: l’econòmic, l’ambiental, el de governança i el de la memòria i el reconeixement. 

La Resistència i Justícia ha sigut la dels drets, i la més personal de les taules, que es van iniciar amb la temàtica “Quin serà el cost (real)? I quins els beneficis? La valoració econòmica del projecte d’ampliació del port”, amb membres de la taula tan reconeguts com Joan Martínez Alier (UAB i precursor de l’economia ecològica), Antonio Turiel (CSIC i expert en combustibles fòssils - Oilcrash), Anastasio Urra (UV expert en economia ecològica i decreixement) i Erika González (experta de l’Observatori de Multinacionals).

La segona taula es va dedicar a “Els impactes ambientals i territorials de l’ampliació del port”, amb Eulàlia Sanjaume (catedràtica de Geografia-UV), Jorge Olcina (president de l’Associació Espanyola de Geografia), Miguel Rodilla (Institut d'Investigació per a la Gestió Integrada de Zones Costaneres-UPV), Jaume Adrover (Col·lectiu Terraferida) i Maria Garcia (Coalició europea per a la implantació de zona de control d’emissions a la mar mediterrània-Ecologistes en Acció).

I la tercera es va centrar en “Com es prenen les decisions sobre l’ampliació del port? - Transparència, governança i participació”, amb Ana Noguera (Consell Valencià de Cultura i UNED), Pilar Vega (Departament de Geografia Humana - UCM), Alba Nogueira (Departament de Dret Administratiu - USC), Reyes Marzal (Departament de Dret Administratiu i Processal-UV) i Andrés Boix (Departament de Dret Administratiu i Processal – UV).

Les taules de debat han generat gran interés entre la ciutadania. En la taula de resistència i justícia s’han destacat dues necessitats en la lluita i moviments ciutadans: s’ha d’incorporar més activisme jove per tal de garantir el relleu; i la segona, la difusió àmplia d’aquestes qüestions, per tal que persones més enllà dels col·lectius afectats de primera mà puguen accedir a mecanismes de participació per tal d’exercir el seu dret a decidir.


Per a fer la inscripció i assistir-hi de manera presencial: https://bit.ly/3ht7E5

Per a seguir el debat en línia: https://www.youtube.com/watch?v=-55nQ8hSDOs