Científics internacionals es reuneixen a ADEIT per a l'anàlisi de les ones gravitatòries en una jornada organitzada pel ‘València Virgo Group’ de la Universitat

  • 13 de desembre de 2016
 
ADEIT

València acull la primera reunió que intenta impulsar la sinergia entre la comunitat científica dedicada a l'anàlisi de dades d'ones gravitatòries, a la simulació i a l'estudi de les fonts astrofísiques de radiació gravitatòria. El principal objectiu d'aquesta trobada, que se celebra en la seu la Fundació Universitat-Empresa ADEIT, és «enfortir els vincles» entre els professionals de tots dos sectors.

L'esdeveniment, organitzat pel grup de recerca de la Universitat de València ‘València Virgo Group’, impulsat per la Virgo Collaboration, és nou en tots els seus aspectes i espera una participació, tant presencial com a online, superior als 70 investigadors procedents d'un gran nombre de països europeus tals com França, Alemanya i Portugal així com Japó, Mèxic, Estats Units i Kazakhstan.

La reunió comptarà amb la presència del professor Federico Ferrini, actual director de l’European Gravitational Observatori, institució científica de la qual depenga l'interferòmetre europeu d'ones gravitatòries ‘advanced Virgo’.

«Després de la recent detecció d'ones gravitatòries procedents de la col·lisió de forats negres en sistemes binaris, s'espera que els interferòmetres ‘advanced LIGO’ i ‘advanced Virgo’ puguen també detectar radiació gravitatòria procedent de sistemes astronòmics que continguen matèria tals com a explosions de supernoves o en la col·lisió d'estels de neutrons», explica Toni Font, organitzador d'aquest taller científic. Facilitar la cerca d'aquests senyals així com la simulació numèrica d'aquests sistemes astronòmics són eines essencials.

Un altre dels aspectes importants d'aquesta trobada és el col·lapse de nuclis estel·lars i l'explosió supernova. Per a aproximar-se a aquest tema comptaran amb la participació d'Ik Siong Heng, un dels actuals 'chairs' del grup de Bursts en la LIGO Scientific Collaboration.

«El València Virgo Group ha tingut l'honor d'organitzar la primera reunió de totes les que vindran», explica Font. «En els pròxims mesos se celebraran diverses a l'any però a càrrec d'altres grups de la Virgo Collaboration i de la LIGO Scientific Collaboration i en altres països», assenyala Font.

Coincideix amb el CoConut meeting

Aquesta reunió se situa un dia abans del CoCoNuT meeting en la ciutat per a aprofitar el fet que els assistents a aquest esdeveniment –molts d'ells relativistes numèrics- tenen un interès natural per impulsar la sinergia amb la comunitat experimental treballant en els interferòmetres de radiació gravitatòria. «Aquesta organització suposa no solament una major difusió dels esdeveniments sinó també la presència de personalitats importants dins del sector de les ones gravitatòries que d'una altra manera solament assistirien a una de les dues reunions», afirmen des de l'organització de l'acte.