El Claustre aprova l’Informe de Gestió de la Universitat de València, presentat pel rector

  • 15 de juliol de 2016
 
Pla Estratègic

El Claustre ha aprovat aquest divendres l’Informe de Gestió de la Universitat de València, presentat pel rector, Esteban Morcillo, i que correspon al desenvolupament del Pla Operatiu 2015, en el marc del Pla Estratègic 2012-2015. El document ha rebut 84 vots favorables, per 14 en contra i 15 vots en blanc. També s’ha aprovat el Pla Operatiu 2017, dins del nou Pla Estratègic per al període 2016/2019.

En la seua intervenció, el rector ha analitzat el marc polític i econòmic general, que condiciona les decisions en l’àmbit universitari. El retard en la formació del Govern impedeix decisions sobre les normatives que regulen les taxes, les beques, la taxa de reposició, la càrrega docent i d’altres qüestions claus. Esteban Morcillo ha afirmat que el proper curs arrancarà en un “marc ple d’incerteses, tan econòmiques com jurídiques. Això no obstant, la institució continuarà treballant per tal aconseguir una reducció de les taxes, una política de beques justa o una càrrega docent que permeta mantenir els nivells de qualitat.

El rector ha oferit les grans dades de la institució corresponents a l’any 2015, que consoliden la Universitat de València com a referent del sistema universitari públic valencià, i amb una bona posició en les classificacions internacional quant a investigació i qualitat.  

En el document de l’informe (que es pot llegir íntegrament en http://links.uv.es/w2mSDo3), es recull que el pressupost inicial de 2015 va ser de 319.283.000 euros, que hi hagué 60.791 estudiants (grau: 42.218, màsters oficials: 5.259, postgraus propis: 8.928, i doctorat:  4.386), o que el xifra de tesis llegides va ser de 424.

En el torn obert de paraules només va intervenir el professor José Manuel Rodríguez, qui va criticar la data del Claustre (que redueix les possibilitats de participació) i el to triomfalista de l’informe.

Pla estratègic

Els vicerectors Jorge Hermosilla i Juan Luis Gandía van presentar el Pla Estratègic per al període 2016/2019 i el Pla Operatiu 2017. El document, que s’exposa a informació pública, mostra els objectius i les prioritats que marcaran l’acció de la Universitat en l’horitzó temporal 2016 /2019. Respecte al contingut, el Pla manté l'estructura de quatre estratègies que es corresponen amb l'àmbit d’activitat de la Universitat: ensenyament; investigació; vida de campus i participació; i transferència i innovació.

En cadascuna d’aquestes estratègies, la institució, a partir d’una base comuna de recursos, atén a un ampli i heterogeni conjunt de col∙lectius amb necessitats específiques i diferenciades.

En ensenyament, la qualitat de l’activitat d’ensenyament se sustenta sobre dues bases: l’eficàcia, en termes de graduats que adquireixen competències valuoses (adaptades a les    demandes d’un món canviant i global, on l’ocupabilitat és un bé escàs a l’abast dels que tenen accés a una formació de qualitat reconeguda i especialitzada), i la satisfacció de l’estudiantat amb la seua experiència universitària, que inclou la dimensió acadèmica i també la vida de campus i participació.

En investigació, és necessari incrementar tant el volum de producció científica dins dels paràmetres marcats pels diferents marcs de referència establerts i acceptats per la comunitat científica i pels diferents sistemes universitaris, com la seua qualitat. Conseqüentment, l’increment de la producció científica, l’ha de dur a terme un conjunt més ampli de la plantilla amb capacitat investigadora, de manera que l’esforç siga sostenible i s’assente sobre les capacitats col∙lectives de la institució. Es tracta de corregir les asimetries en els actuals nivells de productivitat, a partir de les capacitats actuals de la institució.

En transferència i innovació, es buscarà millorar la posició de la Universitat de València com a generadora de transferència i innovació en el si de la societat i del món universitari. Posar en valor els resultats d’investigació de la UV i millorar el seu aprofitament per la societat

Quant a l’estratègia de vida de campus i participació, la institució posa èmfasi en el desenvolupament del valor de la igualtat, potenciant la visibilitat de les dones en el món de la cultura i la participació social a través del desenvolupament de polítiques transversals contingudes en el Pla d’Igualtat. I es vol també contribuir a abordar els reptes de la societat actual mitjançant una política de qualitat per als béns i serveis que ofereix la Universitat.

El document complet es pot consultar en: http://links.uv.es/MvHGQ3s

En el torn obert de paraula, el degà de Ciències Socials, Ernest Cano, ha demanat, entre altres qüestions, millorar el procés de participació i una atenció a les especificitats de cada àrea del coneixement, a l’hora d’avaluar la investigació. La professora María Iborra ha proposat un “lideratge polític clar” per a gestionar el pla estratègic. L’estudiant Javier Antonio Sansalvador ha exigit accions per a reduir la taxa d’abandonament d’estudiants de grau. El professor Joan Carles Bernat ha proposat mesures per a millorar la conciliació laboral i familiar, i també per a millorar la contractació, atenent criteris socials i de sostenibilitat. El professor Óscar Barberá ha lamentat que la Facultat de Magisteri tinga un elevat dèficit de professorat, que obliga a un percentatge molt elevat de precarietat en la plantilla. Finalment, el professor de Psicologia Hèctor Monterde ha demanat una reducció de docència per als professors majors de 60 anys.

El vicerector d’Economia, Juan Luis Gandía, ha presentat les previsions pressupostàries, i ha mostrat la seua preocupació per un escenari en el qual la institució camina cap a un desequilibri si no es posen mesures adients. Segons Gandía, caldrà que la Generalitat augmente la subvenció ordinària. En cas contrari, caldrà realitzar un ajust en les despeses.

Arxivat en: Pla Estratègic