El Claustre de La Nau esdevé un tauler de joc per a experimentar amb el color des de la mirada d’Armengol

  • Vicerectorat de Cultura i Societat
  • 12 d’abril de 2018
 
Instal·lació Armengol al Claustre. Foto: Marisol Sánchez.
Instal·lació Armengol al Claustre. Foto: Marisol Sánchez

El Claustre de La Nau de la Universitat de València serà l’escenari, del 12 d’abril al 20 de maig, de la darrera instal·lació del pintor valencià Rafael Armengol, titulada ‘El joc del color’. El projecte expositiu s'ha inaugurat aquest dijous dia 12 d'abril amb les intervencions de l’artista, Rafael Armengol, el vicerector de Cultura, Antonio Ariño, i el comissari del projecte, Martí Domínguez.

El joc del color és una intervenció de gran format que ocupa tot un lateral dels quatre del Claustre de La Nau. La instal·lació, que permet visibilitzar la manera com treballa el color l’artista de Benimodo, s’ha realitzat ex professo per a aquest espai i permet contemplar dos grans llenços d’Armengol, tres mosaics i una sèrie de vitralls de metacrilat de grans dimensions. És un projecte que completa l’exposició Parelles de Tiepolo, que pot visitar-se a la Sala Martínez Guerricabeitia de La Nau.

Segons explica Martí Domínguez, la desestructuració de la llum ha estat un signe d’identitat cabdal de l’obra de Rafael Armengol des que, el 1967, començà a treballar la difracció dels colors a partir de la imatge projectada pels mass media. “Armengol treballa amb una visió de la llum tal com és captada per l’ull humà”, puntualitza.

I és aquesta visió la que l’artista vol traslladar al públic mitjançant El joc del color, una instal·lació de set grans panells de metacrilat, situats entre les columnes del Claustre, els quals mostraran una gamma de colors extreta a partir de diferents intensitats dels tres colors primaris llum (roig, groc i blau). A més, junt amb aquests vitralls, s’exhibiran dos llenços d’Armengol sobre la figura de Joan Lluís Vives, tractant de seguir el seu mètode cromàtic.

D’altra banda, la primera planta del Claustre acollirà tres grans mosaics, de tres per tres metres, que mostraran la imatge de l’ampliació de l’obra de Tiepolo Jove amb mandolina amb diferents resolucions de quadrícula.

El conjunt es completa amb la projecció d’un audiovisual on tant l’artista, Rafael Armengol, com el comissari del projecte expositiu, Martí Domínguez, relaten la teoria del color i la seua aplicació pictòrica.

Per tant, l’objectiu de la intal·lació és animar el públic a endinar-se en la naturalesa del color, de la qual pot gaudir profundament a través de la trentena d’obres que conformen l’exposició Parelles de Tiepolo, tota una posada en escena del tractament cromàtic que fa Armengol quan s’enfronta al llenç en blanc només amb una paleta en les mans.

Per acostar aquest projecte a la societat, la Col·lecció Martínez Guerricabeitia i el Vicerectorat de Cultura organitzen visites guiades i activitats didàctiques gratuïtes. Només cal fer la reserva de la visita per correu electrònic (visites.guiades@uv.es) o per telèfon (96 386 49 22) i/o de l’activitat didàctica a través del correu activitatscmg.fguv@uv.es.

Es tracta d’activitats socioeducatives consistents en un taller d’experimentació i una visita performativa. Des de l’experimentació i de manera col·lectiva, el taller tractarà de resoldre alguns interrogants que genera l’obra exposada amb l’ajuda d’objectes i materials. Més enllà de les sensacions òptiques, els visitants aprendran a interpretar i reinterpretar la realitat que es mostra en forma d’obra pictòrica tot jugant amb els colors, les composicions i la relació dels elements intervinents.

Així es pretén el reconeixement del valor social de l’obra; la implicació del públic en l’observació, la contemplació i la interpretació; la promoció del desenvolupament creatiu; i la potenciació de la participació social mitjançant la pràctica artística i cultural.