El col·leccionista Vicent Àlvarez dona a la Universitat més d’una vintena d’obres de les avantguardes artístiques contemporànies

  • Fundació General UV
  • 24 de novembre de 2021
 

La Universitat de València ha rebut, de mans del col·leccionista Vicent Àlvarez, la donació de 23 obres artístiques d’autors d’entresegles, les quals passen a formar part del Patrimoni Cultural universitari complementant la seua col·lecció d’art contemporani amb la incorporació dels artistes Eduardo Vicente i Enric Climent, i incrementant els fons de Rafael Pérez Contel.

Es tracta d’aquarel·les, dibuixos i una serigrafia d’Eduardo Vicente (Madrid, 1909-1968), Rafael Pérez Contel (Villar del Arzobispo, 1897-València, 1990) i Enric Climent (València, 1897-Mèxic, 1980) que el col·leccionista Vicent Àlvarez i Rubio ha depositat en la Universitat de València per a la seua catalogació, conservació i difusió a través de l’àrea de Patrimoni Cultural que dirigeix el professor Adrià Besó.

Tots tres són autors que van assolir prestigi i renom en les avantguardes artístiques de la València republicana, on s’identificaven els seus ideals, la qual cosa els va comportar patir represàlies pel règim franquista durant els anys de postguerra.

Així, les obres donades per Vicent Àlvarez, a més d’augmentar la col·lecció universitària d’aquest grup d’artistes d’avantguarda, complementa els ideals democràtics amb els quals la Universitat de València es va comprometre durant la contesa bèl·lica.

Aquesta col·lecció, que integren 98 obres, compta ja amb representació artística d’autors com ara José Manaut Viglietti (Llíria, 1989-Madrid, 1971) i el mateix Pérez Contel (d’aquest últim es conserven una escultura i quatre dibuixos), als quals s’incorporen Vicente i Climent.

La rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, va destacar la importància d’aquest llegat artístic pel seu significat en consonància amb l’ideari de la Universitat, guarda i custòdia a partir d’ara d’aquestes 23 obres; i va agrair la seua donació a Vicent Àlvarez, vinculat a la Universitat durant dècades, “pel teu compromís amb la teua Universitat, amb la teua alma mater”, va dir.

Aquesta no ha estat la primera donació realitzada per Vicent Àlvarez, qui conserva una bona producció artística a la seua casa de Vilafamés, sinó que, com va sostindre, “donar obra és ja una tradició”. Les peces procedeixen de la col·lecció privada de la família i, en aquest cas, “són fons artístics vinculats a les avantguardes espanyoles dels anys 30 amb els quals contribuïm a la recuperació de la memòria històrica de la València republicana”, explicà.

Vicent Àlvarez és en l’actualitat president de l’Associació d’Amics del Casc Antic de Vilafamés i membre de la Junta Directiva del Museu del municipi. Llicenciat en Dret per la Universitat de València i Alumni, va ser president de la Comissió Jurídica i membre de les comissions de Llegat Històric i de Ciències del Consell Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana.