Comença la 3ª edició de la Universitat d’Estiu de Sagunt amb el lema ‘Sagunt, Patrimoni de la Humanitat’

  • Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable
  • 9 de setembre de 2019
 
Sagunt

El Centre Cultural ‘Mario Monreal’ acollirà, al llarg de les vesprades dels pròxims dies 12 i 13 de setembre, les jornades –d'entrada lliure i gratuïta- que formen part de la nova edició d'esta universitat estacional, una iniciativa de la Universitat de València, desenvolupada en col·laboració amb l'Ajuntament de Sagunt i amb la participació de la Diputació de València.

L’actual edició, que reunirá docents, especialistes en patrimoni cultural de la Universitat de València, professionals, estudiants i ciutadans de la localitat i el seu entorn pròxim, s’emmarca dins del procés iniciat per l'Ajuntament de Sagunt per a la presentación de la candidatura de la ciutat a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

La Universitat de València, en el seu compromís amb el territori i la societat local valenciana, ha volgut impulsar aquesta acció acadèmica lligada a la formació, la recerca i la transferència del coneixement, que se centra en el capital simbòlic de Sagunt com a patrimoni cultural viu, del qual és protagonista la seua propia población.

La jornada, que se celebrarà en el centre cultural ‘Mario Monreal’ (Carrer Roma, 9, de Sagunt) serà inaugurada dijous per l'Alcalde de Sagunt, Darío Moreno, la diputada de Benestar Social, Pilar Sarrión, Jorge Hermosilla, Vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; el President del Consell de Sagunt: Patrimoni de la Humanitat, Quico Fernández, i la Coordinadora de la Universitat d’Estiu de Sagunt, i professora d'Història de l'Art de la Universitat de València, Ester Alba Pagán.

A continuació, es donarà pas a les intervencions de Josep Montesinos, Degà de la Facultat de Geografia i Història de la UV, que parlarà sobre la ‘Participació ciutadana i la valoració social del patrimoni cultural’; Rafael Zurita, del Departament d'Història Contemporània de la Universitat d'Alacant, que dissertarà sobre ‘Camps de batalla i la Guerra de la Independència com a cas d’història pública; Miguel Requena, que tractarà sobre ‘La recreació histórica com a història pública’; i Ferrán Arasa i Gil, professor del Departament de Prehistòria, Arqueologia i Història Antiga de la Universitat de València, que centrarà la seua exposició en el tema ‘Sagunt, una cruïlla de camins”.

A partir de les 19:00 h, davall la moderació d'Ester Alba, es presentaran els treballs de la fase prèvia del Dictamen de Sagunt Patrimoni de la Humanitat per la Universitat de València. Participaran l'arqueòloga Eva Bravo i els professors de la Universitat de València Vanesa Albelda, Eva Mompó, Ximo Revert i Ghaleb Fansa.

La jornada del divendres començarà també amb diverses intervencions a partir de les 17:00 h i una exposició de treballs a partir de les 19:00 hores.

Carmen Aranegui, Catedràtica emèrita de la Universitat de València, parlarà sobre ‘Sagunt: capital simbòlic en l'imaginari col·lectiu’; José Castillo, del Departament d'Història de l'Art de la Universitat de Granada, sobre ‘El concepte actual del Patrimoni Cultural: del patrimoni integral al patrimoni viu’; i Ester Alba, sobre ‘Aspectes clau de la socialització del patrimoni cultural. Valoració social del patrimoni de Sagunt i diagnòstics de gestió’.

Ester Alba moderarà a continuació una segona sessió de la presentación dels treballs de la fase prèvia del Dictamen de Sagunt Patrimoni de la Humanitat per la Universitat de València, en la qual participaran els professors de la Universitat de València Pau Rausell, Luis Pablo Martínez i Maite Abad.

Sobre les universitats estacionals

La Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, ha posat en marxa, al llarg dels últims anys, una xarxa d'universitats estacionals –denominació que es deriva que centren la seva activitat en la mateixa estació de l'any- que ofereixen un interessant programa de jornades gratuïtes, dirigides a ciutadans de totes les edats.

En l'actualitat, la xarxa està integrada per 12 universitats, situades en d'altres municipis i distribuïdes per les diferents comarques de la província, tant de l'interior com del litoral. Cadascuna d'elles desenvolupa elss eus programes entorn d'un tema monogràfic vinculat a la seva particular idiosincràsia, història i cultura, amb la coordinació d'un especialista en la matèria.

La xarxa està integrada per Alzira (Mediambient); Xátiva (Turisme cultural, enològic i natural); Ademús (Paisatges d'oportunitat); Aras de los Olmos (Noves tecnologies. Astronomia i Desenvolupament); Gandia (Drets al voltant del món); Sagunt (Patrimoni de la Humanitat); Bunyol (Patrimoni musical); Alaquàs (Anàlisi del Castell-Palaud'Alaquàs); Llíria (Música, societat i territori); Énguera (Desenvolupament rural i noves tecnologies); Ontinyent (Talent, oportunitats i desenvolupament); i L'Eliana (Smart city). Gràcies a la col·laboració de la Diputació de València, la xarxa passarà a estar integrada per 20 seus en l'any vinent 2020.

Més informació: